VATESI neigia gandus apie Leningrado atominėje elektrinėje neva įvykusią avariją

Lietuvos valstybinės atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) neigia šalyje pasklidusiuss gandus apie Rusijos Leningrado atominėje elektrinėje neva įvykusią avariją ir teigia, jog radiacijos lygis Lietuvoje neviršija leistinų normų.

„VATESI neturi duomenų, jog Lietuvoje ir aplinkinėse šalyse būtų padidėjusi radiacija”, – BNS sakė VATESI Eksploatavimo nutraukimo ir radiacinės saugos skyriaus vedėjas Vidas Paulikas.

Jo teigimu, VATESI specialistai buvo susisiekę ir su Rusijos branduolinės energetikos inspekcijos „Rosatom” budėtojais, kurie taip pat paneigė, jog Leningrado atominėje elektrinėje būtų įvykusi avarija.

Radiacinės saugos centras oficialiai taip pat patvirtino, kad sulaukė nemažai pranešimų apie neva įvykusią avariją prie Sankt Peterburgo esančioje atominėje elektrinėje. Tačiau įstaiga kategoriškai neigia tokius gandus.

„Centro specialistai šią informaciją patikrino ir nori nuraminti šalies gyventojus, kad avarija Leningrado atominėje elektrinėje neįvyko, ši elektrinė dirba įprastu režimu ir dozės galia Lietuvoje yra foninio lygio”, – teigiama Radiacinės saugos centro pranešime spaudai.

Aplinkos apsaugos ministerija informavo, kad Aplinkos apsaugos agentūros automatinis tinklas pastarosiomis dienomis neužfiksavo ryškaus radioaktyvaus fono padidėjimo. Įvykus staigiam, žmogaus sveikatai pavojingam radioaktyvaus fono padidėjimui, jį iš karto užfiksuotų Aplinkos apsaugos agentūros automatinių stočių tinklas.

Aplinkos apsaugos agentūros Radiologijos skyriaus laboratorija, išmatavusi š.m. balandžio 17- 21 d. oro mėginius, nustatė cezio 137 kiekio padidėjimą ir aptiko bario 133 ir 140, kurie anksčiau nebuvo fiksuojami. Šie radioaktyvių elementų padidėjimai 10 kartų mažesni už nustatytą normą. Toks fono padidėjimas pavojaus nekelia, teigia Aplinkos ministerija.

Aplinkos ministerija kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją, prašydama padėti išsiaiškinti kas lėmė minėtų radioaktyvių elementų kiekio padidėjimą oro mėginiuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

2 atsiliepimai į "VATESI neigia gandus apie Leningrado atominėje elektrinėje neva įvykusią avariją"

  1. rita

    Nu jo, mes kaip visada nieko nezinom, juk ir taip aisku, kad rusai nieko niekam nesaksys, nors ir kas ten pas juos butu atsitike 👿 Taip visada buvo, slapta ir uzdara, kol zmones pradeda netiketai sirgti, mirti nuo vezio ir pn. O tada jau rusai sako, kad ivyko nesusipratimas, kad negalvojo jog taip bus ir, kad cia rimta…

  2. vasarys

    per mazai laiko pasysakymams ogal kaipnors praeis kaip su kursku 😳

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.