Ukraina mini 22-ąsias Černobylio katastrofos metines

Ukrainoje šeštadienį pagerbtos prieš 22 metus įvykusios didžiausios pasaulyje Černobylio branduolinės katastrofos, kurią Kijevo valdžios atstovai pavadino „planetos masto drama”, aukos.
Keli šimtai ukrainiečių, tarp kurių buvo prezidentas Viktoras Juščenka ir kiti aukšti šalies pareigūnai, praėjusią naktį vykusiame minėjime padėjo vainikus prie Černobylio aukų atminimo paminklo Kijeve ir uždegė žvakes tragedijos metinėms skirtose pamaldose, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

Už 50 kilometrų nuo avariją patyrusios branduolinės elektrinės įsikūrusiame Slavutyčo miestelyje, kuriame gyvena dauguma avariją patyrusios elektrinės darbuotojų, vyko vigilija (visą naktį trukusi malda).

„Černobylio katastrofa paveikė visą planetą ir iki šiol atsiliepia žmonių sveikatai bei aplinkai”, – sakoma Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos pareiškime.

1986 metų balandžio 26 dieną sprogus ketvirtajam Černobylio atominės elektrinės reaktoriui buvo užteršta didelė Europos dalis, tačiau labiausiai nukentėjo tuo metu Sovietų Sajungai priklausiusios Ukraina, Baltarusija ir Rusija.

Pasak oficialių šaltinių, mirė per 25 tūkst. „likvidatorių”, kurie dirbo prie sugriuvusio branduolinio reaktoriaus ir uždengė jį betoniniu apgaubu. Dauguma šių darbininkų buvo suvežti iš Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos.

2005 metų rugsėjį Jungtinės Tautos paskelbė, kad dėl Černobylio katastrofos Ukrainoje, Rusijoje ir Baltarusijoje žuvo 4,000 žmonių, tačiau šį skaičių užginčijo nevyriausybinės organizacijos.

Oficialiai skelbiama, kad vien Ukrainoje „nukentėjusiais nuo katastrofos” laikomi 2,3 mln. žmonių.

Apie 4 400 Ukrainos gyventojų, kurie avarijos metu buvo vaikai arba paaugliai, operuoti dėl skydliaukės vėžio, kuriuo dažniausiai suserga apšvitinti žmonės, sakė sveikatos apsaugos ministerija.

Jėgainė, kurios paskutinis reaktorius gamino elektrą ir po katastrofos, buvo uždaryta 2000 metų gruodį. Tačiau suskeldėjęs apgaubas, po kuriuo slypi apie 200 tonų labai radioaktyvių branduolinio kuro likučių, dar ilgą laiką kels grėsmę.

„Labiausiai nerimaujame dėl kuro likučių. Jie labai radioaktyvūs, todėl turime padaryti viską, kad lietaus ir sniego tirpsmo vanduo neprasiskverbtų į apgaubą”, – sakė Ukrainos nepaprastųjų situacijų ministras Volodymyras Šandra.

Ukrainos valdžia papildomai sustiprino senąjį betoninį sarkofagą, kuris buvo skubiai pastatytas iškart po katastrofos. Tačiau suprojektuoto naujo plieninio apgaubo, kuriuo bus uždengtas senasis, statyba dar neprasidėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

1 atsiliepimas į "Ukraina mini 22-ąsias Černobylio katastrofos metines"

  1. oioi

    TIK LIETUVA_NE!Nors lietuviai irgi dirbo prie avarijos likvidavimo ir nukentejo ne kiek ne maziau nei ukrainieciai,baltarusiai,rusai….. Tik musu valdziai ne motais,juk jie ir ju giminaiciai nenukentejo,nes nedalyvavo tuose darbuose-slepesi krumuose!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.