Premjeras G.Kirkilas pasielgė neetiškai, tačiau įstatymų nepažeidė – VTEK

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nutarė, kad savo ir Vyriausybės vardu skelbdamas reklaminio pobūdžio informaciją apie ministrų kabineto veiklą premjeras įstatymų nepažeidė, tačiau vis dėlto pasielgė neetiškai.
Tokias išvadas komisija padarė, įvertinusi aplinkybes dėl pagrindiniuose Lietuvos dienraščiuose pernai gruodį Vyriausybės ir premjero vardu paskelbtų reklaminio pobūdžio skelbimų.

Kaip sakoma VTEK nutarime, nustatyta, kad sprendimas paskelbti minėtą informaciją buvo priimtas Vyriausybės lygmenyje, pačią informaciją Vyriausybės kanclerio pavedimu parengė ministerijos, Vyriausybės darbuotojai sugalvojo skelbimų formą, parengė jų maketą.

Anot VTEK, už Vyriausybės skelbimų publikavimą dienraščiams iš valstybės biudžeto buvo sumokėta maždaug 270 tūkst. litų.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos prašymo pagrindu atlikto tyrimo metu VTEK nustatė, kad „nėra duomenų, kurių pagrindu” galima būtų konstatuoti, jog G.Kirkilas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas. Tačiau, komisijos nuomone, premjeras neatlikdamas veiksmų, kuriais Vyriausybės paskelbta reklaminio pobūdžio informacija būtų nuasmeninta (pateikta be jo asmens duomenų ir parašo), pasielgė neetiškai.

„Komisijos nuomone, pasirinkta visuomenės informavimo forma yra netinkama, visuomenei kelia pagrįstų abejonių dėl valstybės biudžeto lėšų panaudojimo efektyvumo, užsakomieji skelbimai nevienodai informatyvūs, deklaratyvūs, populistinio turinio ir vertintini kaip neesminiai, visuomenei nesvarbūs. Be to, premjero parašas nėra visuomenės (viešojo) intereso ir informavimo objektas”, – sakoma VTEK nutarime.

Jame pažymima, kad visos valstybės ir savivaldybių institucijos privalo informuoti visuomenę apie savo veiklą, tačiau informacija turi būti pateikiama teisingai, tiksliai, nešališkai ir turi pasiekti tikslinę auditoriją tinkamomis komunikavimo priemonėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Premjeras G.Kirkilas pasielgė neetiškai, tačiau įstatymų nepažeidė – VTEK"

  1. T.B.

    Kirkilas jau ne pirmą kartą pasielgia neetiškai. Prieš kurį laiką tikino,kad dirbo auksakaliu. Pasirodo,kad buvo tik palipęs kopėčiomis pažiūrėti kaip kiti restauruoja. Pats komandiruotas į restauracines birbtuves buvo kitų
    tarnybų, kitais tikslais. Kažin kokiais tikslais ir kam dabar dirba. Etiškai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.