JT Saugumo Taryba nepriėmė sprendimo dėl Gruzijos, bet Vakarai priėmė komunikatą, apeidami Rusiją

Tbilisiui nepavyko įtikinti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos Gruzijos pretenzijų Maskvai pagrįstumu, bet keturios Vakarų šalys, apeidamos Rusiją, pritarė Tbilisio nuogąstavimams dėl naujo Maskvos santykių su Suchumiu ir Cchinvaliu pobūdžio.
Kaip rašo naujienų svtainė „NEWSru.com”, Saugumo Taryba trečiadienį Niujorke susirinko į posėdį, kai Gruzija du kartus laiškais kreipėsi į ST pirmininką.

Tbilisis pareiškė susirūpinimą dėl to, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavedė vyriausybei parengti priemones suteikti dalykinę pagalbą nepripažintų Abchazijos ir Pietų Osetijos respublikų gyventojams.

Be to, Gruzija teigė, kad Rusijos naikintuvas balandžio 20 dieną numušė nepilotuojamą žvalgybos lėktuvą, priklausantį Gruzijos VRM.

Visa tai, kaip teigiama Gruzijos nuolatinio atstovo prie JT Iraklijaus Alasanijos laiške ST pirmininkui, „kelia akivaizdžią grėsmę JT narės – Gruzijos suverenitetui ir teritorijos vientisumui”. Rusijos kariniai pareigūnai neigia Gruzijos kaltinimus.

Vis dėlto Saugumo Tarybos posėdyje, kuriame dalyvavo Gruzijos užsienio reikalų ministras Davidas Bakradzė, nebuvo priimta jokių sprendimų dėl padėties Gruzijos ir Abchazijos konflikto zonoje.

Kalbėdamas žurnalistams pasibaigus Tarybos posėdžiui Rusijos nuolatinis atstovas prie JT Vitalijus Čiurkinas pažymėjo, kad „tik viena valstybė JT ST narė” parėmė Gruziją dėl žvalgybos lėktuvo, numušto virš Abchazijos teritorijos. Iš 15 JT ST narių posėdyje kalbėjo tik keturi ar penki.

APĖJO RUSIJĄ

Tuo tarpu Didžioji Britanija, JAV, Prancūzija ir Vokietija, drauge su Rusija įeinančios į JT generalinio sekretoriaus „Gruzijos draugų” grupę, paskelbė komunikatą dėl padėties Gruzijoje.

Dokumentą Jungtinių Tautų būstinėje paskelbė Vokietijos nuolatinis atstovas prie JT. Rusijos delegacija nebuvo informuota apie tokio dokumento priėmimą.

Komunikate „raginamos visos šalys, įtrauktos” į šiuos incidentus”, atsisakyti karinių veiksmų bei gerbti Gruzijos suverenitetą irt teritorijos vientisumą.

Keturios šalys „ryžtingai smerkia bet kuriuos veiksmus (Gruzijos ir Abchazijos konflikto zonoje), kurie gali padidinti įtampos riziką”.

Jos taip pat „pareiškė didelį susirūpinimą dėl to, kad Rusija užmezgė oficialius ryšius” su Abchazija ir Pietų Osetija.

„Mes raginame Rusijos Federaciją atšaukti šį sprendimą arba jo neįgyvendinti”, – sakoma dokumente.

Be to, dokumento autoriai paragino abi Gruzijos ir Abchazijos konflikto šalis visapusiškai bendradarbiauti su JT stebėsenos Gruzijoje misija.

Gruzijos URM vadovas S.Bakradzė padėkojo Britanijai, JAV, Prancūzijai ir Vokietijai už paramą dėl žvalgybos lėktuvo numušimo.

Kalbėdamasis su Rusijos žurnalistais ministras pažymėjo, kad „komunikato, kurį priėmė JT generalinio sekretoriaus „Gruzijos draugų” grupė, akivaizdžiai patvirtina Gruzijos nuogąstavimų pagrįstumą ir „draugų grupės” požiūrį į tokius žingsnius”.

„Mes labai dėkojame, kad JT generalinio sekretoriaus „Gruzijos draugų” grupė pritarė šiam požiūriui ir (sutiko su tuo), jog tokie žingsniai kelia rimtą grėsmę taikai ir stabilumui ne tik konflikto zonoje, bet ir visame regione”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.