Mokytojų vedlys už ramybę prokurorams siūlo dosnią kompensaciją

Dėl machinacijų profesinių sąjungų turtu į prokurorų akiratį pakliuvęs Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadas Aleksas Bružas pasiūlė jiems taikytis. Profsąjungų veikėjo sąlyga – teisėsauga turi palikti jį ramybėje mainais į dosnią kompensaciją.
Kad prokurorai nutrauktų tyrimą, A.Bružas pasiūlė sudaryti milijoninę taikos sutartį. 300 tūkst. litų jis pasiryžęs atseikėti iš savo kišenės, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

Poilsio namus Palangoje pusvelčiui įsigyjęs A.Bružas ir jo vadovaujama profesinė sąjunga prokurorų akiratyje atsidūrė prieš pusantrų metų. Tuomet buvo sudaryta sutartis – dalis profesinės sąjungos vardu registruotų poilsio namų „Dalia” tapo bendrovės PRPC nuosavybe,

PRPC turi tris akcininkus. Tai – A.Bružas, valdantis 30 procentų akcijų, jo pavaduotojas Eugenijus Jesinas (15 proc.) ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (55 proc.).

Kitaip sakant, mokytojų profesinės sąjungos vedliai pirma kartu su savo vadovaujama sąjunga įsteigė bendrovę, kurios galimybės komercinei veiklai – nepalyginti didesnės. Po to jie apdairiai perleido šiai bendrovei dalį profesinės sąjungos turto.

Europos Sąjungos paramos ir valstybės lėšomis rekonstruotų ir atnaujintų poilsio namų Palangoje plotas – 1524 kvadratiniai metrai. PRPC perėmė iš viso 300 kvadratinių metrų ploto patalpas, už kurias sumokėjo 200 tūkst. litų. Už vieną kvadratinį metrą profesinės sąjungos vedliai sumokėjo vos po 667 litus. Šiame kurorte kvadratinis metras patalpų, nelygu vieta, vertinamas nuo 6 iki 10 tūkst. litų.

Paaiškėjusi A.Bružo veikla papiktino kitus profesinės sąjungos atstovus. Pagal vieno jo pavaduotojų pranešimą pernai vasarą prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą. Šiame pranešime, be jau minėtų aplinkybių, nurodyta ir tai, kad profesinės sąjungos koordinavimo tarybos posėdžio protokolas, fiksuojantis pritarimą pardavimo sandoriui, buvo suklastotas.

Generalinei prokuratūrai kilo įtarimų, jog poilsio namų „Dalia” patalpos ne tik neteisėtai perleistos privačiai struktūrai. Nustatyta, kad lygiai taip pat neteisėtai jos buvo paverstos profesinės sąjungos nuosavybe.

Dokumentai, kurių pagrindu 1998 metais įregistruota profesinės sąjungos nuosavybė, sukėlė abejonių. Todėl pernai rugsėjį generalinis prokuroras Algimantas Valantinas Klaipėdos apygardos teismui pateikė ieškinį, kuriuo prašoma panaikinti teisinę poilsio namų registraciją, pardavimo sutartį ir taikyti restituciją – grąžinti šį turtą valstybei.

Prieš penkerius metus Konstitucinis teismas konstatavo, kad sovietmečiu Lietuvoje veikusių profesinių sąjungų turtas priklauso visiems Lietuvos žmonėms ir negali būti kokios nors vienos žmonių grupės ar susivienijimo nuosavybė.

Sanatorijos ir poilsio namai – bene vertingiausias turtas, dėl kurio vyko profesinių sąjungų ir jų vadų tarpusavio karai. Teismo nutarimu uždrausta buvusių profesinių sąjungų turtą kokiu nors būdu perleisti ar išnuomoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

2 atsiliepimai į "Mokytojų vedlys už ramybę prokurorams siūlo dosnią kompensaciją"

  1. cacule

    Va koks „geras” zmogus – dalinasi grobiu 🙂

  2. nenukreipkit demesio

    nuo mokytoju algu-kada pakels? ir vel zada…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.