Pasiūlyta griežčiausia bausmė

„Manau, kad Ričardo Ivanovo kūrinyje, pavadintame „Parodymai”, jo pateikta įvykių 2004 metų Vėlinių išvakarėse versija tėra gynybinė”, – ironizavo šiam skerdiku pramintam kauniečiui 20 metų laisvės atėmimo bausmę vakar pasiūlęs prokuroras.

Vakar teisiamasis R.Ivanovas, nužudęs merginą ir nupjovęs jos galvą, buvo parengęs teismui staigmeną – paprašė pridėti prie bylos neva tardymo izoliatoriuje gautą grasinamo turinio laišką nuo nepažįstamo žmogaus. Teisėjų kolegijai pasiūlius perskaityti šį laišką garsiai, R.Ivanovas atsisakė: „Man jo turinys nemalonus.” Kolegijai beliko pasiūlyti teisiamajam kreiptis į prokuratūrą – tegul ji sprendžia, ar pradėti dėl šių grasinimų ikiteisminį tyrimą.

Remtasi ekspertu.
Nepalanki R.Ivanovui buvo ir vakar paskelbta kolegijos nutartis dėl jo advokato prašymo skirti ginamajam papildomą ekspertizę – ar nėra pagrindo pripažinti jį ribotai pakaltinamu? Advokatas Tomas Vildžiūnas prašė, kad ši ekspertizė būtų atlikta Utenoje. Ten psichiatrai jau buvo pripažinę jo ginamąjį nepakaltinamu, bet tai vėliau paneigė pakartotinę ekspertizę atlikę Centrinės teismo psichiatrinės komisijos specialistai. Vilniaus psichiatrai, nustatę R.Ivanovui tik šizoidinį asmenybės sutrikimą, konstatavo, kad jis pakaltinamas.

Advokato prašymą dėl papildomos ekspertizės skyrimo nuspręsta atmesti. Motyvas – nėra pagrindo abejoti antrosios ekspertizės išvadas pasirašiusių specialistų kompetencija.

Vienu iš komisijos, pripažinusios R.Ivanovą pakaltinamu, nariu – ekspertu Kęstučiu Vaičiuliu vakar rėmėsi ir bausmę siūlęs Kauno apygardos prokuroras Virginijus Sokolovas. Remtasi eksperto teiginiu, grindžiamu tarptautine teismo psichiatrijos praktika, kad teisingiausiais laikomi pirminiai parodymai.

Buvo prisipažinęs

Anot prokuroro, tik sulaikytas R.Ivanovas iš karto parašė nuoširdų prisipažinimą, kad pasmaugė auklės darbo ieškojusią 19-metę dėl savanaudiškų paskatų – gviešdamasis jos mobiliojo ryšio telefono. Pastarasis įkainotas vos 40 litų.

Tada R.Ivanovas prisipažino ir peiliu nupjovęs merginai galvą. Kalbėdamas apie šias baisybes, prokuroras dūsavo. Panašūs garsai buvo girdėti ir iš pirmojo posėdžių salės suolo, kuriame sėdėjo nužudytosios tėvai.

Anot eksperto, vėlesnės R.Ivanovo versijos buvo arba gynybinės, arba bandymas simuliuoti psichikos ligą.

Utenos psichiatrams jis pasakojo neva pats tapęs mįslingo Tomo (praplikusio, barzda apaugusio 60-mečio) auka, kuris pasirodė per 16-ąjį jo gimtadienį. Jis ir liepęs nužudyti merginą. Tada R.Ivanovas paistė ir tai, kad krauju jo drabužius ištepė prokuroras, kuris taip pat pažįstamas su Tomu. O ant tuščio popieriaus lapo, vėliau virtusio nuoširdžiu prisipažinimu, jis pasirašė neatlaikęs psichologinio spaudimo. Neva išmušusieji prisipažinimą net girdę jį degtine.

Advokato akibrokštas

Vakar paaiškėjo, kad vienintelis asmuo, patikėjęs praėjusiame posėdyje R.Ivanovo skaityta išpažintimi, buvo jo advokatas. T.Vildžiūno įsitikinimu, netikėti teisme duotais jo ginamojo parodymais nėra pagrindo, nes nėra įrodymų, kad buvo priešingai. Neva prokuroras remiasi tik pirminiu teisiamojo prisipažinimu.

„Visi neaiškumai turi būti paaiškinami kaltinamojo naudai”, – R.Ivanovo advokatas citavo tarptautinę teisę. Jis prašė perkvalifikuoti pareikštus kaltinimus į kaltinimą nusikaltimo ar jį padariusio asmens slėpimu. Už šį nusikaltimą numatyti viešieji darbai arba bauda iki 13 tūkst. litų, arba laisvės apribojimas, arba areštas nuo 15 iki 90 parų, arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Po advokato kalbos, suteikus paskutinį žodį R.Ivanovui, šis net nesiteikė atsiprašyti nužudytosios artimųjų. „Nenorėčiau, kad teismas remtųsi tik prokuroro prielaidomis”, – teigė jis. Prokuroro ir advokato dvikovą teisiamasis stebėjo akmeniniu veidu.

Nuosprendis – po mėnesio

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.