Seimo restorane alkoholio netrūks

Parlamentarai nemano, kad dėl vieno ar kelių kolegų „nuopuolio” Seimo rūmuose reikėtų uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Įtariama, neblaivaus socialdemokrato Gintauto Mikolaičio klajonės po Seimą atgaivino idėją uždrausti alkoholinių gėrimų prekybą parlamento rūmuose. Dabar stipriųjų gėrimų galima išgerti čia veikiančiame restorane ir kavinėje. Vienas didžiausių draudimo šalininkų Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas tokią mintį brandina jau seniai, tačiau jo sekėjų Seime nėra daug. Sveikatos reikalų komiteto nariai vakar nepalaikė vadovo iniciatyvos kreiptis į Seimo valdybą, kad parlamente apskritai nebūtų prekiaujama alkoholiniais gėrimais.

Draudimai negelbės.
„Draudimai nieko nepadės. Seimo nariai gali pasigerti kabinetuose. Ir dabar viešai restorane jie alkoholiu nepiktnaudžiauja”, – LŽ sakė Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoja „darbietė” Dangutė Mikutienė. Anot jos, iniciatyvos sutramdyti girtaujančius Seimo narius turėtų imtis Etikos ir procedūrų komisija kartu su valdyba ir frakcijomis.

„Čia ne vien D.Mikolaičio atvejis, yra ir kitų Seimo narių, kurie sėdi salėje neblaivūs ir daro gėdą visiems. Kalti jaučiamės visi, kad tarp mūsų tokių yra”, – piktinosi D.Mikutienė.

Praėjusių metų rudenį A.Matulas taip pat ragino Seimo valdybą uždrausti parlamento rūmuose prekiauti alkoholiniais gėrimais. Tada jis pateikė įtikinamą argumentą – esą 2008-uosius Seimas yra paskelbęs Blaivybės metais, todėl tautos išrinktieji turi parodyti tautai pavyzdį. Parlamente konservatorius siūlė leisti parduoti tik natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė nei 15 procentų.

Blaivininkų Seimas?

„Seime dažnai vieši užsienio delegacijos, lankosi pavieniai svečiai, rengiami oficialūs pietūs, jų metų vaišinama ir alkoholiniais gėrimais. Esu aplankęs nemažai parlamentų ir niekur nemačiau, kad būtų sausas įstatymas”, – vakar LŽ sakė Seimo kancleris Gintautas Vilkelis. Pasak jo, dabar parlamento kavinėje leidžiama prekiauti tik vynu ir alumi, restorane galima paragauti ir kur kas stipresnių alkoholinių gėrimų.

Liepė pasikeisti

Seimo Etikos ir procedūrų komisija vakar nagrinėjo prieš savaitę po Seimą įtartinai šlitinėjusio D.Mikolaičio poelgį. „Arba jis turi radikaliai pasikeisti, arba padėti ant stalo mandatą”, – po posėdžio žurnalistams sakė komisijos pirmininkas Manfredas Žymantas.

Komisija pabrėžė, kad G.Mikolaitis nusižengė Valstybės politikų etikos kodeksui ir rekomendavo jam derinti savo veiklą su įstatymais. Be to, M.Žymantas informavo, kad Seimo nariai pasilieka teisę pradėti negarbingai pasielgusio kolegos apkaltos procedūrą. Ar to prireiks, bus apsispręsta sulaukus Socialdemokratų partijos sprendimo dėl savo nario veiksmų.

Vakar G.Mikolaitis komisijos nariams teigė alkoholio gėręs Seimo posėdžio, kuriame buvo pateikta Vyriausybės darbo ataskaita, išvakarėse, su draugais užsisėdėjęs gana ilgai. Komisijos nariai domėjosi, kodėl kolega, nuvykęs į Santariškių klinikas, nepasitikrino blaivumo ir neprašė medikų pažymos.

Socialdemokratas teigė, esą gydytojai pareiškę, kad nėra reikalo to daryti, nes nuo jo nesklido alkoholio kvapas. Seimo komisijos posėdyje liudijęs parlamentarą apžiūrėjęs Santariškių klinikų gydytojas Vidmantas Butkus paneigė nustatinėjęs Seimo nario blaivumą ir tikino, kad politikas to net neprašė padaryti.

Incidento vakarą „Panoramos” laidoje dalyvavęs G.Mikolaitis tikino, kad medikai jo kraujyje alkoholio nerado.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.