Išeinantis Rusijos prezidentas padėkojo išėjusiajam

Paliekantis postą po dviejų laikotarpių iš eilės Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas padėkojo savo prieš metus mirusiam pirmtakui Borisui Jelcinui už pagalbą kuriant nepriklausomą ir laisvą valstybę ant SSRS griuvėsių.
V.Putinas, kurį kritikai kaltina atsitraukimu nuo laisvės ir demokratijos principų, trečiadienį dalyvavo ceremonijoje, skirtoje pirmojo Rusijos prezidento mirties metinėms. B.Jelcinas mirė, būdamas 76 metų, sustojus širdžiai.

Rusijos televizija rodė reportažą iš Novodevičės kapinių Maskvoje, kur susirinko B.Jelcino giminaičiai ir artimieji, išrinktas Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas – kurio inauguracija paskirta gegužės 7 dieną – ir aukšti pareigūnai.

Ceremonija prasidėjo pirmuoju nepriklausomos Rusijos himnu, kurį sukūrė Michailas Glinka.Tačiau po įžanginių akordų karinis orkestras trumpam nutilo ir užgrojo dabartinį himną – buvusį SSRS himną, kurį pasiūlė V.Putinas prezidentavimo pradžioje, su pakeistu tekstu.

Antrasis prezidentas pasakė kalbą šalia kapo, kur pastatytas monumentas – akmeninė Rusijos trispalvės skulptūra.

„Jo antkapį pagrįstai dengia trispalvė Rusijos valstybinė vėliava, Rusijos nacionalinė vėliava, kurią sugrąžino būtent jis, Borisas Nikolajevičius Jelcinas, mūsų istorijai, mūsų šaliai, mūsų liaudžiai po daugelio dešimtmečių”, – sakė V.Putinas.

Jis pavadino šią vėliavą liaudies iškentėtų demokratinių siekių simboliu, „tvirto pasirinkimo kurti laisvą visuomenę ir tęsti civilizuotą, modernią raidą simboliu”.

Praradęs populiarumą antrosios reformatoriško valdymo kadencijos pabaigoje B.Jelcinas vienintelis iš pirmtakų Kremliuje savo noru atsisakė įgaliojimų 1999 metų gruodžio 31 dieną, pasiūlydamas išrinkti prezidentu specialiųjų tarnybų karininką V.Putiną.

Savo kraštiečio B.Jelcino garbei Jekaterinburgo valdžia pervardijo vieną gatvių; pirmojo prezidento vardas suteiktas Uralo aukštajai mokyklai, kur jis mokėsi, ir prezidentinei bibliotekai Sankt Peterburge.

Per parlamento ir prezidento rinkimų kampaniją V.Putinas B.Jelcino dešimtąjį dešimtmetį griežtai kritikavo ir lygino su juo savo prezidentavimo laimėjimus.

Novodevičės kapinėse 55-erių metų valstybės vadovas pagarbiai atsiliepė apie praėjusią epochą, sakydamas, kad „audringas dešimtasis dešimtmetis” buvo veržlių permainų ir drąsių, neeilinių žmonių, tokių, kaip B.Jelcinas, laikas”.

„Šiandien visi mes gyvename atviroje ir savarankiškoje šalyje, kuri eina į priekį visiškai pagal Rusijos Konstitucijos dvasią ir raidę. Ir prezidento valdžia Rusijoje visada bus Pagrindinio įstatymo, piliečių teisių garantas”, – pranešė V.Putinas, kuris ketina vadovauti vyriausybei, kai prezidentu bus D.Medvedevas.

Kaip dirbs abu vadovai poroje, kelia klausimus politikai ir ekspertai.

D.Medvedevas ir V.Putinas atėjo į kapines petys į petį ir drauge padėjo prie paminklo vienodas gėlių puokštes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.