Eksparlamentaras A.Petrusevičius vėl nuteistas kalėti 4 metus

Kauno apygardos teismas trečiadienį nuosprendžiu už neteisėtą disponavimą ginklais kaltu pripažino buvusį parlamentarą ir vieną iš Lietuvos kariuomenės kūrėjų Algirdą Petrusevičių. 71 metų nuteistajam skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė.
Tokia pat laisvės atėmimo bausmė A.Petrusevičiui tame pat teisme buvo skirta 2006-ųjų lapkritį, tačiau vėliau šį nuosprendį panaikino Aukščiausiasis Teismas, nusprendęs, kad bylą išnagrinėjo ir nuosprendį paskelbė neteisėta teisėjų kolegija.

A.Petrusevičius jau buvo pradėjęs atlikti laisvės atėmimo bausmę Vilniaus 1-uosiuose pataisos namuose, kur kali prasikaltę buvę valdžios atstovai. Panaikinus nuosprendį pernai rugsėjį jis buvo paleistas į laisvę.

Antradienį A.Petrusevičiui nuosprendį paskelbęs teismas paliko galioti kardomąją priemonę -rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Nuosprendžiui įsiteisėjus jis bus pakeistas ją į suėmimą.

Kartu su A.Petrusevičium teistam Vigirdui Dudučiui už neteisėtą disponavimą ginklais teismas taip pat skyrė 4 metus.

Kitą kaltinamąjį Joną Miškinį teismas taip pat pripažino kaltu – skyrė 1 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose, tačiau laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėjo 1 metams. Nuteistasis įpareigotas šešis mėnesius nuo šio nuosprendžio įsiteisėjimo dienos be sutikimo institucijos prižiūrinčios bausmės vykdymo atidėjimą, neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau kaip septynioms paroms.

A.Petrusevičius buvo vienas iš kariuomenės kūrėjų savanorių, pokario Lietuvos laisvės kovų dalyvis, Vyčio kryžiaus kavalierius.

Prieš tapdamas parlamentaru, A.Petrusevičius dirbo Krašto apsaugos departamento ,,Vytis” ginklų baro viršininku. Po Nepriklausomybės atkūrimo jis prisidėjo konstruojant ir gaminant pistoletus kulkosvaidžius ,,Vytis 1″, ,,Vytis 2″ ir ,,Vytis 3″ bei įvairių modifikacijų granatas.

A.Petrusevičius ir dar du kauniečiai Valstybės saugumo departamento pareigūnų buvo sulaikyti 2006-ųjų pradžioje, kai per kratas jų namuose buvo rasti dideli kiekiai nelegaliai laikytų šaunamųjų ginklų, šovinių ir sprogmenų.

Bylos nagrinėjimo metu kaltinamieji savo kaltės neneigė. Už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais Baudžiamajame kodekse numatyta nuo 4 iki 8 metų nelaisvės.

1997 metų lapkritį, jam būnant Seimo nariu, A.Petrusevičiaus namuose Kaune teisėtvarkos pareigūnai atliko kratą, per kurią buvo rastas teisėtai įsigytas vardinis pistoletas ,,SIG-Sauer” bei dvi apkabos šovinių, taip pat 90 šovinių pistoletui ,,Walter”, kurį parlamentaras irgi įsigijęs legaliai. Krata atlikta po anoniminio skambučio. Policija tąkart grąžino rastus ginklus ir atsiprašė.

1996-2000 m. kadencijos Seime A.Petrusevičius priklausė Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijai, buvo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariu.

1953-56 m. A.Petrusevičius buvo Kauno pogrindžio organizacijos ,,Geležinis vilkas” vado pavaduotojas. 1956 m. jis buvo suimtas ir kalėjo Mordovijos, Ozerlago, Vladimiro lageriuose. Į Lietuvą grįžo 1968 m.

1996 metų gegužę jis buvo išrinktas Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos pirmininku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.