Pigių vaisių turguje neliks

Daugelis pirkti vaisių ir daržovių skuba į turgų tikėdami, kad ten parduodama produkcija ne tik šviežesnė, bet ir pigesnė nei parduotuvėse. Tačiau netrukus kainos gali suvienodėti.

Skiriasi išlaidos

Jau senokai pastebėta, kad turguje ir įvairiuose prekybos centruose parduodamų vaisių bei daržovių kainos skiriasi bent keliais litais.

Tačiau, anot specialistų, tai nereiškia, kad skirtingose vietose parduodami produktai yra kitokios kokybės – kaina skiriasi todėl, kad smulkiųjų ir stambiųjų verslininkų kaštai yra nevienodi.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Marius Busilas patikino, kad beveik visi prekybininkai yra perpardavinėtojai, kurie vaisius ir daržoves perka iš tų pačių tiekėjų. Tačiau prekiaujantys turguje turi mažiau išlaidų, pakeliančių prekės kainą.

„Turgaus prekeiviams tereikia įsigyti verslo liudijimą ir sumokėti rinkliavą. Prekybos centruose į pardavimo kainą būtina įskaičiuoti ir kitas išlaidas – įvairius mokesčius valstybei, komunalinių paslaugų, importavimo išlaidas, darbuotojų atlyginimus, todėl galutinė prekės kaina gerokai padidėja”, – vardijo galimas kainų skirtumo priežastis M.Busilas.

Ūkininkų produkcija – pigesnė

Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Donatas Botyrius pritarė, kad turguje kai kurios daržovės ir vaisiai yra kur kas pigesni nei parduotuvėse dėl mažesnių išlaidų, tačiau, anot jo, pelnai jų taip pat neįspūdingi. „Žinoma, prekiaujantysis turguje patiria mažiau išlaidų, bet nereikia pamiršti ir to, kad uždirba taip pat gerokai mažiau. Mes skatiname natūralios ir ekologiškos produkcijos pardavimą, todėl dažnai turguje prekiaujama ūkininkų užaugintomis daržovėmis. Vaisiai, be abejo, kaip ir prekybos centruose, yra atvežti”, – tvirtino D.Botyrius.

Pabrango rinkliava

Tačiau pašnekovas neslėpė, kad greitai vaisių bei daržovių kainos turguje ir prekybos centruose gali nebesiskirti. Klaipėdos savivaldybės įmonė Senasis turgus balandžio pradžioje prekeiviams apie 30 proc. padidino prekybos vietos rinkliavą.

Jos kaina priklauso nuo to, kokia produkcija prekiaujama, – prekiaujantiems vaisiais ir daržovėmis prekyvietės vienos dienos nuoma nuo šiol kainuoja nuo 8 iki 10 litų. Iki pabrangimo kainavo apie 6 litus. Šis brangimas sukėlė nemažai diskusijų bei daugelio smulkiųjų verslininkų nepasitenkinimą. Kalbinti prekybininkai tikino, kad tai yra ne tik jų verslo žlugdymas, bet ir turgaus administracijos nesugebėjimas dirbti ūkiškai.

Pagalbos neieškojo

D.Botyrius patikino, kad po rinkliavos padidinimo kai kurie prekeiviai yra priversti savo prekybos vietas sumažinti iki minimumo, o kiti net svarsto galimybę trauktis iš prekybos. „Rinkti iš žmonių – lengviausias būdas prasimanyti pinigų. Turgaus vadovė akcentuoja, kad yra priversta didinti rinkliavą, nes nebeišgali išsilaikyti, trūksta pinigų algoms išmokėti. Bet juk pinigų trūksta visiems, turguje neprekiauja turtingi verslininkai. Ne iš gero gyvenimo žmonės ryžtasi ten dirbti”, – kalbėjo D.Botyrius. Anot jo, administracija galėjo paieškoti ir kitų būdų, kur gauti pinigų, – prašyti pagalbos iš miesto savivaldybės, kuri yra šimtaprocentinė Senojo turgaus akcininkė, ar paramos ieškoti iš įvairių ES fondų.

Konkurencija didėja

Anot pašnekovo, nedžiugina ir tai, kad nuo liepos pradžios gerokai pabrangs verslo liudijimai. Šiuo metu patentas prekybai maisto produktais kainuoja bene brangiausiai iš visų – 2200 litų metams. Kiek jis dar brangs, kol kas niekas nežino. „Smulkieji prekybininkai bus priversti trauktis ir nebepardavinėti savo produkcijos arba gerokai pabranginti produktų kainą. Kitaip prekiauti net neverta – negalima daržovių ir vaisių pardavinėti vien dėl to, kad susimokėtum už darbo vietą. Didėjančios prekybos išlaidos gali atbaidyti pačius smulkiausius prekiautojus, kurie sezono metu šviežias daržoves atveža iš savo sodybų. Taip daugelis juk bando prisidurti prie pensijos”, – pažymėjo D.Botyrius.

Pašnekovas pabrėžė, kad netrukus tarp smulkiųjų verslininkų ir ūkininkų atsiras dar didesnė konkurencija, nes prekybininkai, turintys ūkininko pažymėjimus, išsipirkti verslo liudijimų ir susimokėti mokesčių „Sodrai” neprivalo.

Ilgai nebrangino

Senojo turgaus direktorės Ramutės Kubilienės teigimu, didinti rinkliavą buvo ruošiamasi gana ilgai. „Jau seniai svarstėmė galimybę didinti rinkliavą, bet vis delsėme, nenorėjome pykdyti prekeivių, tačiau kitos išeities nebeturime. Rinkliavos kaina nebuvo keičiama jau daugiau nei septynerius metus, tad ilgiau laukti nebegalėjome. Suskaičiuokite, kiek per šį laiką pabrango elektra, eksplotacijos išlaidos, kitos paslaugos, kiek pakilo minimalus atlyginimas”, – vardijo R.Kubilienė. Anot vadovės, įmonė nors ir priklauso savivaldybei, iš jos jokios paramos negauna. Anaiptol, bendrovė tėra nuomininkė ir nemažai sumoka už visą nuomojamos turgavietės plotą. „Man tikrai keista, kodėl prekybininkai taip piktinasi, juk ir patys uždirba gerokai daugiau, nei seniau. Kiek kainavo produktai prieš septynerius metus ir kiek šiandien?” – skaičiavo vadovė.

Kitos uostamiestyje esančios turgavietės Naujojo turgaus vadovas Liudas Butautas patikino, kad artimiausiu metu didinti rinkliavos už prekyvietes neketina, nes ji neseniai buvo pakelta. Šiuo metu čia prekiaujantiems vaisiais ir daržovėmis rinkliava yra mažesnė nei Senajame turguje – prekyvietės nuoma vienai dienai siekia 7,5-8 Lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Pigių vaisių turguje neliks"

  1. adelė

    Na taip. Karkit karkit tuos smulkiuosius, lai valstybė mokės socialines pašalpas atsirandantiems naujiems bedarbiams iš turgų. Pažiūrėsim kas pirks parduotuvėse, kai buvusieji turginiai nusistekens, o valstybė nebeturės iš ko mokėti pašalpų ir didinti minimalių algų.Gaila, kad ponai užmiršta apie turginių mokesčius sodrai, ligonių kasai, o kur dar uždirbamos pragyvenimo lėšos taip vadinamos -alga. Juk iš jos pragyvena turgaus prekeiviai ir palaiko savo pirkimais prekybininkus.

  2. ukininkas

    siaip turgaus cspikulantus jau senai reikejo sutvarkyti. O tai jie patys pirkdami produkcija uz ja moka 30 – 40 % maziau o turguje parduoti paciam yra sudetinga nes jie uzsiima geriausiais vietas, o jei pamato kad striuka taiprisikviecia draugu ir pradeda prekiaut per keles vietas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.