Lietuva neboikotuos Pekino olimpinių žaidynių

Iš pasaulio nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos (ANOC) generalinės asamblėjos sesijos Pekine grįžęs Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas patikino, kad Lietuva tikrai dalyvaus olimpinėse žaidynėse.
Į Pekiną vyks visų 205 nacionalinių olimpinių komitetų delegacijos. Ketvirtadienį Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) būstinėje įvykusiame LTOK vykdomojo komiteto posėdyje jos prezidentas A.Poviliūnas pasidalijo iš Pekino parsivežtais įspūdžiais.

„Bendras sprendimas – Lietuva dalyvaus Pekino olimpinėse žaidynėse, – sakė A.Poviliūnas. – Apsisprendimas laisvas, kiekvienas sportininkas galės rinktis – dalyvauti žaidynėse ar ne. Tie, kurie nuspręs dalyvauti, kaip ir prieš kiekvienas olimpines žaidynes, privalės pasirašyti pasižadėjimo raštą ir laikytis Olimpinės chartijos, ji – tarsi sportininkų konstitucija.”

A.Poviliūnas pareiškė, kad LTOK privalo savo sportininkus saugoti nuo bet kokio politinio spaudimo: „Atletai netrukdomi turi rengtis olimpinėms žaidynėms.”

LTOK prezidentas, kuris yra ir ANOC vykdomosios tarybos narys, supažindino su ANOC generalinėje asamblėjoje priimtais dokumentais, kuriuose 205 nacionalinių olimpinių komitetų vadovai išreiškė visišką paramą Pekino miestui, rengiančiam 29-ąsias olimpines žaidynes. Susirinkusieji nepritarė bet kokiems ketinimams panaudoti olimpines žaidynes politiniams tikslams ir viliasi, kad Kinijos vyriausybė tinkamai ir dorai spręs vidaus konfliktus. Per olimpines žaidynes bus sugriežtinta dopingo kontrolė: jei kontrolieriai neras norimo patikrinti sportininko per 24 valandas, fiksuos, kad jis naudojo dopingą.

A.Poviliūnas taip pat papasakojo apie Pekine matytas naujas olimpines bazes, išvyką į olimpinį kaimelį. „Kaimelyje dominuoja 6 ir 9 aukštų namai, man pasirodė, kad jie stovi per arti vienas kito, – įspūdžiais dalijosi LTOK vadovas. – Gyvenamąjį bloką sudaro trys kambariai, iš kurių vienas – labai didelis, pailgintomis lovomis. Tad krepšininkai neturėtų jausti diskomforto. Šis olimpinis kaimelis bus aukšto lygio.”

A.Poviliūnas išskyrė didelį Kinijos sostinės užterštumą: „Ir tai yra pagrindinė Pekino problema. Per dešimt dienų Kinijos sostinėje tik dvi dienas matėme saulę, įprastai dėl smogo virš miesto tvyro rūkas.”

Jau pasibaigus LTOK prezidento vizitui Pekine žiniasklaidai buvo pristatytas Pekino olimpinis stadionas. Daugiau nei ketverius metus statytas 500 mln. dolerių (daugiau nei 1 mlrd. litų) kainavęs stadionas taps žaidynių centru. Ten vyks olimpiados pradžios ir pabaigos ceremonijos, lengvosios atletikos ir futbolo finalų varžybos. Beje, per atidarymą delegacijos žygiuos kinų abėcėlės tvarka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.