JT generalinis sekretorius tikriausiai nevažiuos į olimpiados Pekine atidarymą

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas (Ban Kimunas) tikriausiai nedalyvaus iškilmingoje olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje Pekine, ketvirtadienį sakė jo padėjėjai, kurie tvirtino, kad šis sprendimas nėra susijęs su neramumais Tibete.
„Generalinis sekretorius prieš kelis mėnesius informavo (Kinijos) vyriausybę, kad galbūt negalės priimti kvietimo dalyvauti šiame svarbiame renginyje dėl darbo grafiko”, – per trumpą spaudos konferenciją sakė JT generalinio sekretoriaus spaudos atašė Marie Okabe (Mari Okabė).

Kitas JT pareigūnas, kuris nesutiko, kad būtų skelbiama jo pavardė, sakė: „Mūsų diskusijose su kinais buvo aišku, kad jis (Ban Ki-Moonas) šiemet atvyks į Kiniją atskiro svarbaus vizito”.

Šaltiniai JT pažymėjo, kad Ban Ki-Moonas tikriausiai nuvyks į Kiniją keliaudamas po Aziją, kur liepą taip pat turi dalyvauti didžiųjų valstybių G-8 viršūnių susitikime Japonijoje.

Kokie renginiai sutrukdys JT generaliniam sekretoriui aplankyti Pekiną per žaidynes, M.Okabe patikslinti atsisakė.

JT pareigūnai atmeta visas interpretacijas, kad Ban Ki-Moono nedalyvavimas olimpiados atidaryme prilygs boikotui dėl Kinijos veiksmų slopinant protestus Tibete.

Trečiadienį buvo sužinota, kad į olimpiados Pekine atidarymo ceremoniją neatvyks Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas). Premjero oficialūs atstovai taip pat paskelbė, kad sprendimą nevykti į žaidynių atidarymą G.Brownas priėmė prieš kelis mėnesius. Tačiau, skirtingai nei Ban Ki-Moonas, G.Brownas pažadėjo dalyvauti olimpiados uždarymo ceremonijoje.

Kai kurių šalių teisių gynimo ir visuomeninės organizacijos paragino boikotuoti olimpiadą Pekine, protestuodamos prieš Kinijos politiką dėl Tibeto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.