Referendumas dėl Ukrainos stojimo į NATO bus tik konsultacinis, sako Tarasiukas

Ukraina įstos į NATO, net jeigu referendumas parodys, kad šalies gyventojai tam nepritaria, mano Aukščiausiosios Rados integracijos į Europą komiteto pirmininkas, buvęs šalies URM vadovas Borysas Tarasiukas.
„Rada nepriėmė sprendimo, kad referendumas turi įvykti būtinai iki pakvietimo prisijungti prie NATO Narystės veiksmų plano (NVP). Sprendime pasakyta, kad referendumas turi įvykti prieš ratifikuojant Ukrainos stojimo į NATO sutartį, o tai jau paskutinis laiptelis prieš įstojimą”, – sakė B.Tarasiukas interviu laikraščiui „Kommersant”, išspausdintame savaitgalyje.

„Bet ir tai nereiškia, kad sprendimas dėl stojimo negali būti priimtas nepaisant referendumo rezultatų, nes referendumas bu konsultacinio pobūdžio”, – pabrėžė jis.

Pasak jo, NATO viršūnių susitikimo rezultatus galima pavadinti sėkmingais Ukrainai.

„Sprendimas, kurį priėmė NATO geriausias rezultatas Ukrainai. NATO valstybių vadovai nuėjo toliau nei NVP, jie priėmė sprendimą, kad Ukraina ir Gruzija būtinai taps NATO narėmis. Procedūra tokia, kad pakvietimas prisijungti prie NVP anaiptol negarantuoja narystės Aljanse. O dabar mes tokią garantiją gavome. Sprendimas dėl Ukrainos priimtas, ir tai svarbiausia. Visa kita – laiko klausimas”, – paaiškino jis.

Atsakydamas į klausimą, ar tikisi Ukraina būti pakviesta prisijungti NVP jau gruodį NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikime, B.Tarasiukas atsakė: „Aš negaliu dabar teigti, kad tai įvyks gruodį, bet aš to neatmetu”.

B.Tarasiukas pavadino „nekonstruktyvia pozicija” Rusijos prieštaravimą pakviesti Ukrainą prisijungti prie NVP.

„Tai – nekonstruktyvi pozicija, ji neatitinka didžiosios valstybės, kokia nori save matyti Rusija, pozicijos. Ji nuteikė prieš save beveik visas Europos šalis, kurios nuoširdžiai sveikino Ukrainos siekį tapti NATO nare”, – sakė buvęs ministras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.