„The Economist” dėl LEO nesirėmė Lietuvos žiniasklaida

Įtakingo britų verslo leidinio „The Economist” tyrimų ir konsultacijų padalinio „Economist Intelligence Unit” (EIU) už Rytų Europą atsakingas ekonomistas teigia, kad išreikšdamas neigiamą požiūrį dėl nacionalinio investuotojo bendrovės LEO LT suformavimo nesirėmė Lietuvos žiniasklaida.

„Savaime suprantama, žinau, kas rašoma spaudoje apie LEO LT, tačiau rašydamas ataskaitą nesirėmiau žiniasklaidos pranešimais”, – tinklalapiui Vz.lt sakė EIU ataskaitos apie nacionalinio investuotojo kūrimą autorius Aidanas Manktelovas (Aidanas Manktelowas).

Taip ekonomistas atsakė į Premjero Gedimino Kirkilo pastabas, jog „The Economist” tyrimų ir konsultacijų padalinio EIU analizė galėjo būti parengta vien tik remiantis lietuviškos žiniasklaidos publikacijomis.

„Ar energetikos sektoriaus konsolidacija yra tikrai gera mintis? Vyriausybė tikina, kad banko HSBC buvo patariama, jog konsolidacija – geriausias būdas pasiekti šalies energetikos tikslus. Jeigu konsolidacija yra geriausias būdas, nors asmeniškai tuo ir netikiu, tai neatsako į esminį klausimą, kuo remiantis būtent taip, kaip dabar, buvo pasidalyta LEO LT akcijomis tarp Vyriausybės ir UAB „NDX energija”, – teigia A. Manktelovas. Anot jo, HSBC parengtas projekto įvertinimas nebuvo paskelbtas viešai – tai jis ragina padaryti.

Analitikas atkreipia dėmesį, kad Vyriausybė, pranešime atsakydama į išviešintą EIU ataskaitą, ignoravo šį klausimą. Vyriausybė, anot jo, turi duoti aiškius atsakymus, kurie kyla stebint nacionalinio investuotojo kūrimą.

Paklaustas, kokią įtaką EIU atskaitos gali turėti ir kas jas skaito, A. Manktelovas sako: „Manau, esame gerbiami kaip nešališki objektyvių analizių rengėjai, taigi žmonės linkę paklausyti, ką sakome. Mūsų ataskaitos plačiai skaitomos tarptautinėje arenoje vyriausybių, tarptautinių organizacijų ir didžiausių kompanijų”.

Analitikas teigia ataskaitą rašęs vienas, tačiau prieš publikuojant ji buvo patikrinta kito analitiko. A. Manktelovas Lietuvoje lankėsi pirmąją kovo savaitę, o LEO LT tema domėjosi ir anksčiau.

„Apie LEO LT kūrimą diskutavau su ne vienu šaltiniu, įskaitant kelis valstybės institucijose. Taigi tikrai atlikau pakankamai, kad susipažinčiau su oficialiąja pozicija, net nekalbant su LEO LT atstovais ar Premjeru Kirkilu. Tiesa sakant, net nemaniau, kad taip paprasta gauti interviu su Ministru Pirmininku”, – aiškina autorius.

G. Kirkilas, praėjusį penktadienį išviešinus EIU ataskaitą, į ją netrukus sureagavo išplatindamas pranešimą spaudai. Jame jis pareiškė neišgirdęs nieko naujo, nes atskaitoje minimus dalykus „jau labai plačiai rašė ir komentavo Lietuvos spauda ir LEO LT projekto oponentai”.

A. Manktelovo atskaitoje teigiama, kad LEO LT kūrimas neatspindi nacionalinių interesų. Be to, Lietuvos politika neva labai pažeidžiama atsilaikyti prieš „valdžios užgrobimą”: auganti privačių interesų įtaka įstatymų leidybos procesuose didesnė nei anksčiau manyta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.