Palūkanų mažėjimo miražas

Bankų ekspertai žada, kad jau antroje metų pusėje palūkanų normos ims mažėti. Tačiau kol kas skolininkai turi apsiginkluoti kantrybe.

Trumpalaikis pokytis

Praėjusių metų pabaigoje daugelis paskolas paėmusių žmonių džiaugėsi – tiek euro, tiek lito palūkanos ėmė sparčiai mažėti. Kartu nuo 2 iki 1 proc. sumažėjo atotrūkis tarp dviejų valiutų paskolų palūkanų.

Tie, kieno palūkanų norma buvo peržiūrima sausį ar vasarį, išlošė – artimiausią pusmetį ar metus skolininkams teks mokėti mažiau.

Nuo gruodžio pabaigos, kai VILIBOR, vidutinės tarpbankinės paskolų litais palūkanų normos, buvo 7,37 proc., iki kovo sumažėjo beveik 2 proc. – iki 5,39 proc. Tuo pačiu metu EURIBOR, paskolų eurais palūkanų normos, mažėjo beveik puse procento – nuo 4,92 iki 4,3 proc.

Kovą palūkanos augo

Tačiau jau kovą paskolų eurais palūkanos vėl ėmė kopti į viršų ir vakar siekė 4,73 proc. Šiek tiek šoktelėjo ir lito palūkanos – iki 5,65 proc. vakar.

„Hansabanko” Iždo departamento direktorius Viktoras Baltuškonis aiškina, kad euro palūkanos ėmė augti dėl neslopstančios įtampos finansų rinkose, o lito palūkanos seka įkandin euro dėl fiksuoto valiutų kurso. „Atotrūkis tarp lito ir euro palūkanų sumažėjo dėl pasikeitusios situacijos rinkoje, daugiau žmonių paskolas paėmė eurais, tad rinkoje padaugėjo litų, sumažėjo jų paklausa”, – aiškino specialistas.

Baugina infliacija

Bankų ekspertai prognozuoja, kad jau šiais metais palūkanos ims mažėti. Tikimasi, kad Europos centrinis bankas (ECB) paseks įkandin JAV centrinio banko (FED), kuris per kelis mėnesius bazinę palūkanų normą sumažino nuo 5,25 iki 2,25 proc. Nuo tokių sprendimų ECB kol kas sulaiko didžiausia euro zonos istorijoje infliacija. Ji kovo mėnesį buvo net 3,5 proc., nors toleruojamas ECB lygis – 2 proc.

„Kadangi infliacijos augimas ir toliau stebina, sunku tikėtis, kad ECB palūkanas ims mažinti jau artimiausiu metu. Tačiau manome, kad jau artimiausiais mėnesiais infliacija pasieks aukščiausią lygį”, – sakoma „Danske Bank” ekspertų apžvalgoje.

Jų manymu, ECB palūkanas ims mažinti tik rugsėjį. Anksčiau SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda prognozavo, kad palūkanos gali būti mažinamos jau vasaros pradžioje.

Ūkis neatsilaiko

Analitikai tikina, kad ECB negalės ilgai ignoruoti lėtėjančio euro zonos ūkio augimo ženklų. Stiprėjantis euras, dėl to mažėjantis konkurencingumas eksporto rinkose, kylančios naftos, kitų žaliavų, maisto produktų kainos bei griežtėjančios skolinimosi sąlygos lėtina Senojo žemyno ekonomikos augimo tempą. Lengvinti paskolų naštą ECB ragina net Tarptautinis valiutos fondas.

„Dabar metinės EURIBOR palūkanos yra 4,7 proc. Atrodytų, kad ECB palūkanas didins, o ne mažins. Tačiau šiuo atveju tarpbankinė palūkanų norma rodo rinkos nervingumą. Jei įtampa atslūgs, palūkanos iškart mažės. To galima tikėtis antroje metų pusėje”, – kalbėjo V.Baltuškonis.

Prognozuojama, kad iki kitų metų pradžios palūkanų norma gali sumažėti 0,5–1 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.