Panemunės dviračių takas keliautojų nebevilioja

Prieš ketverius metus panemunėje iš europinių lėšų įrengtas dviračių takas šiandien primena sunkiai išbrendamą lauko keliuką, kuriuo kažin ar kas ryžtųsi važiuoti dviračiu.

Kai gavus beveik milijono litų paramą iš Europos Sąjungos PHARE programos buvo nutiestas 23 kilometrų ilgio dviračių takas vaizdinga Nemuno pakrante Šakių rajone, tarp Kidulių ir Ilguvos miestelių, daugelis tikėjosi, kad jis taps itin patraukliu turistų traukos objektu. Mat mindami dviračius panemunės žemumomis vingiuojančiais keliais ir takeliais, aktyvaus poilsio mėgėjai galėjo ne tik gėrėtis įstabia šių vietovių gamta, bet ir aplankyti virtinę istorinių bei kultūrinių objektų – Kidulių, Gelgaudiškio, Ilguvos dvarus, Plokščiuose pabūti prie legendomis apipintos Šventaduobės ar pabraidžioti čia išlikusia Vaiguvos gatve-upeliu.

Nors vietomis dviračių takas driekėsi smėlėtais ir traktorių išvažinėtais vieškeliais, dviratininkai dėl to pernelyg nesisielojo. Šia trasa keliaudavo ne tik Lietuvos dviratininkai, bet ir turistai iš Olandijos, Vokietijos, Lenkijos.

Pasak „Lietuvos žinių”, šiandien dviračių takas labiau panėši į neprižiūrimą lauko keliuką. Sunku išbristi per purvą, o apie važiavimą dviračiu galima apskritai pamiršti. Ypač suniokotas tako ruožas ties Plokščiais, juo neįmanoma nei eiti, nei važiuoti.

Panemunių regioninio parko, kurio teritorija driekiasi dviračių takas, direktoriaus Viktoro Ganusausko teigimu, taip trumpai turistai važinėti panemunėmis galėjo dėl to, kad trasą takui parinkę projektuotojai neatsižvelgė į gamtines ribas. Todėl vietomis takas eina per privatiems asmenims priklausančias pievas, o vietomis tapo tarsi ūkiniu keliu, kuriuo aplinkiniai ūkininkai važinėja ir traktoriais, ir automobiliais. Kai kur dviračių takas išplatėjęs nuo 3 iki 6 metrų. V.Ganusauskas nuogąstavo, kad jei ir toliau nebus skiriama dėmesio takui, ilgainiui jis gali apaugti karklais.

Panemunių dviračio taką rengusios Šakių rajono savivaldybės Regioninės plėtros tarnybos vedėjas Vitas Girdauskas dienraščiui pripažino, kad tako ruožas nuo Kidulių iki Gelgaudiškio iš tikrųjų sunkiai išvažiuojamas.

„Jis bus tvarkomas kitais metais. O prieš ketverius metus tiestą dalį, kuri yra apgadinta – remontuosime, kai atšils”, – sakė jis. V.Girdauskas tikino, kad dviračių taką labiausiai apgadino ne kaimų gyventojai, bet pati gamta – išplovos susidarė dėl liūčių.

Prižiūrėti dviračių taką ir greta jo esančias poilsiavietes įpareigotos trys seniūnijos. Joms šiems darbams šių metų Šakių rajono savivaldybės biudžete numatyta per 10 tūkst. litų.

Nepaisant problemų dėl jau nutiesto dviračių tako, šakiečiai neatsisako idėjos dviračių taku sujungti beveik visas panemunės gyvenvietes, kad kaire Nemuno pakrante dviračiu būtų galima nuvažiuoti nuo Kauno iki pat Jurbarko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.