A.Abišala nesureikšmina „The Economist” paskelbtos informacijos

Vyriausybės derybininkas su Europos Sąjunga (ES) dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) veiklos pratęsimo Aleksandras Abišala nesureikšmina įtakingo britų leidinio padalinio paskelbtos informacijos, esą bendrovės „Leo LT” steigimas neatitinka Lietuvos interesų.

Derybininko nuomone, ši informacija neturės kokios nors įtakos bendraujant su oficialiomis ES institucijomis dėl IAE veiklos pratęsimo.

„Economist Intelligence Unit” yra labai rimto ir solidaus žurnalo analizės grupė, tačiau tai nėra nei komisija, nei Europos vadovų taryba, nei Jungtinės Tautos. Kiekvienas turi savo nuomonę. Yra daugybė pavyzdžių, kada užsienio žurnalistai neadekvačiai vertina padėtį Lietuvoje”, – prezidentūroje penktadienį teigė jis.

A.Abišalos teigimu, naujos atominės elektrinės statyba deryboms dėl IAE veiklos pratęsimo turi tik netiesioginės įtakos, o tai, kokiu būdu bus statoma naujoji elektrinė, iš viso neturi jokios įtakos.

Derybinkas teigia su prezidentu aptaręs situaciją po 2009, kai pagal įsipareigojimus ES turės būti uždarytas IAE antrasis blokas.

„Aptarėme, ko mes siekiame, kokie argumentai ir koks yra planas”, – žurnalistams sakė A.Abišala, kuris pridūrė, kad prezidentas visokeriopai pritarė išdėstytoms mintims ir paprašė nuolat jį informuoti šiuo klausimu ar, esant reikalui, tartis dėl „kitų veiksmų”.

„Economist Intelligence Unit” leidinyje teigiama, kad nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT”, kuri turės įgyvendinti stambiausius energetikos projektus, steigimas nėra efektyviai pagrįstas nei finansiškai, nei nacionalinių interesų gynimo prasme.

Tuo tarpu valdančiųjų partijų veiksmai siekiant įgyvendinti šį projektą bei nutildyti jo kritikus, kaltinant juos nacionalinių interesų nepaisymu, anot leidinio, primena sovietinės eros taktiką.

Lietuva ES stojimo sutartyje yra įsipareigojusi Ignalinos AE visiškai uždaryti 2009-ųjų pabaigoje. Tačiau Lietuvos Vyriausybė perspėja, kad šalis nuo 2010 metų gali tapti visiškai priklausoma nuo Rusijos energetikos žaliavų arba pristigti elektros ar dujų. Pabrėžiama, kad tai yra ne vien Lietuvos, o viso regiono problema.

Lietuva kartu su kitomis Baltijos šalimis ir Lenkija ketina statyti naują atominę elektrinę. Šio ir kitų energetikos projektų įgyvendinimui Lietuva steigia bendrovę „Leo LT”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.