Martyno draugai: jis nebuvo nutrūktagalvis

Ketvirtadienį iš giedro dangaus byrant snaigėms ir apsuptas gausybės baltų gėlių, į paskutinę kelionę buvo palydėtas per kraupią avariją žuvęs Martynas Butkevičius. Amžinam poilsiui jis atgulė Antakalnio kapinėse greta neseniai Anapilin išėjusio maestro Vytauto Kernagio. Martyno draugai ir pažįstami vaikiną prisimins ne kaip susisiekimo ministro Algirdo Butkevičiaus sūnų, bet kaip paprastą, mielą žmogų.

Vėlų pirmadienio vakarą sužinoję apie įvykusią tragediją, Martyno artimieji negalėjo patikėti, kad puikiai vairavusio vaikino gyvybė užgeso automobiliui atsitrenkus į troleibusą.

„Pirmiausia pamaniau: jei tai nutiko jam, gali nutikti bet kam. Atsakingumo vairuojant Martyno nereikėjo mokyti, jis pats galėjo pamokyti kitus, – pasakojo Vytautas Leščiauskas, mėgėjų kartingo čempionato „Kart Live”, kuriame varžydavosi Martynas, vadovas.

Ši mintis visų pirma atėjo dėl to, kad jis buvo vienas geriausiai apie saugą išmanančių mūsų varžybų dalyvių. Per 2006 metų sezoną jis padėjo teisėjų komandai užtikrinti varžybų saugumą. Už trasos ribų taip pat neteko matyti jo nutrūktgalviškai važinėjančio savo automobiliu.”

Mėgo kartingų lenktynes

Kartingų lenktynės buvo didžiausias M.Butkevičiaus pomėgis. Trasoje prie mažo sportinio automobilio vairo Martynas praleisdavo didžiąją savo laisvalaikio dalį. Jis daugelį metų dalyvavo dviejuose mėgėjų kartingų čempionatuose – „GO-1” ir „Kart Live”. Vaikino draugai ir varžovai prisiminė jį kaip protingą vairuotoją, ramų ir malonų žmogų.

„Mums visiems buvo didelis smūgis. Kai žmogus taip gerai lenktyniauja kartingais ir miršta dėl greičio, yra dvigubas smūgis”, – teigė M.Butkevičiaus draugai Tomas ir Marijus. – Jis visada atrodė inteligentiškas. Buvo ramus, niekada nerodydavo daug emocijų… O trasoje buvo tikras profesorius, visada viską apskaičiuodavo, nebūdavo jokių incidentų.” Draugams antrino ir Šarūnas, vienas nuolatinių Martyno varžovų: „Pirmas žodis – ramus, neišsišokantis. Niekada nemačiau jo susierzinusio, nervingo. Tikrai paprastas, šiltas, draugiškas ir linksmas. Vienas tų, su kuriais visada malonu pabendrauti.”

Ramus lenktynininkas

Automobilių sportas užimdavo daug Martyno laiko, jis dalyvaudavo mėgėjų varžybose. Vaikinas ne tik lenktyniaudavo, bet ir daug treniruodavosi, važinėdavo savo malonumui. Nors per varžybų įkarštį tarp dalyvių pasitaiko emocijų proveržio, Martynas niekada nepratrūkdavo, visada viską vertindavo santūriai.

„Kart Live” serijos vadovas papasakojo vieną nutikimą lenktynėse: „Pamenu, kartą teisėjų komisija nagrinėjo vieną lenktynių incidentą, kuriame, buvo įtariama, dalyvavo ir Martynas. Pagal turimą vaizdo medžiagą teisėjai pripažino, kad Martynas yra kaltas, jam buvo paskirta bauda. Jis stebėtinai ramiai su bauda nesutiko ir paprašė incidentą išnagrinėti pakartotinai. Po pakartotinio tyrimo paaiškėjo, kad Martynas buvo visai greta, tačiau incidente nedalyvavo, o teisėjus suklaidino netinkamas filmavimo kampas. Prisiminęs šį įvykį supratau, kad Martynas – ne tas žmogus, kuris keltų nereikalingų emocijų, pultų kaltinti ar intriguoti.”

Kiti lenktynių dalyviai taip pat prisiminė Martyną kaip garbingą varžovą: „Jis visada važiuodavo pagal taisykles, nebandydavo kažko išmušti, įžūliai lįsti. Jis niekada nebuvo gavęs nuobaudų už kokius nors incidentus. Buvo atviras žmogus, kalbėdavomės apie viską. Lenktynėse neturėdavo jokių juodų minčių, svarstydavome, kaip geriausia įveikti kurį nors posūkį.”

Penkerius metus „GO-1” čempionate dalyvavusį Martyną draugai vadino pravarde „Prelude”, nes anksčiau vaikinas vairavo tokį „Hondos” modelį. Pagerbdami žuvusiojo atminimą, organizatoriai pavadino šį sekmadienį vyksiantį kartingų čempionato etapą „Prelude GP”, o šeimai įteikė suvenyrą, ant kurio užrašyti Martyno laimėjimai – 53 lenktynės, dvi pergalės, 711 taškų.

Greitis – tik trasoje

M.Butkevičiaus artimuosius pirmadienio vakarą įvykusi tragedija apstulbino. Draugai tvirtino, kad aistringas automobilių sporto gerbėjas adrenalino poreikį numalšindavo lenktynių trasoje, o mieste visuomet važiavo protingai ir retai patikėdavo automobilio vairą kitam žmogui. „Keista. Iš jo mažiausiai buvo galima tikėtis tokios nelaimės. Yra gatvėse tokių, kurie laksto kaip be galvos ir jiems nieko neatsitinka”, – kalbėjo netekties šokiruoti vaikinai.

Avarijos aplinkybės nėra iki galo ištirtos, tačiau pagrindine priežastimi laikomas gerokai viršytas greitis. Oro sąlygos taip pat nepagelbėjo. Dideliu greičiu lėkęs automobilis vairuotojai staiga nuspaudus stabdį ant šlapio slidaus asfalto tapo nevaldomas.

„Viskas susidėjo – ir greitis, ir oras, ir tai, kad buvo neprisisegę saugos diržų. Kas iš tikro buvo, dabar jau niekas neatsakys”, – teigė draugai. „Liūdna, bet reikia suvotki kaip pamoką. Kai taip atsitinka artimam žmogui, priverčia susimąstyti. Bus labai keista. Atvažiuosime į etapą, sveikinsimės su visais, spausime rankas ir žinosime, kad Martyno jau niekada nebebus kartu”, – su ašaromis akyse kalbėjo Tomas ir Marijus.

Tėvo pareigų neskelbė

Dalį M.Butkevičiaus kolegų ir pažįstamų ne tik sukrėtė tragedija, bet ir nustebino išskirtinis žiniasklaidos dėmesys žuvusiajam. Nemažai Martyno pažįstamų net nenutuokė, kad vaikinas buvo susisiekimo ministro A.Butkevičiaus sūnus.

„Be brandaus ir atsakingo vairavimo, Martyną prisimenu kaip ramų, linksmą ir santūrų žmogų. Jis niekada neviešino, nesigyrė, kokias pareigas eina jo tėvas, nesistengė pritraukti daugiau kitų dalyvių dėmesio ar pagarbos. Esu tikras, kad šio fakto mūsų organizacijoje nežinojo beveik visi”, – pasakojo V.Leščinskas.

Tomas ir Marijus taip pat tvirtino ilgai nežinoję, jog Martyno tėvas – aukštas pareigas einantis politikas. „Jis niekada nėra sakęs, sužinojau gal tik prieš metus. Kalbant paaiškėjo, bet Martynas pats niekada tuo nesigyrė ir nesinaudojo. Niekam iš mūsų nebuvo svarbu, kas jo tėvas, buvo svarbu pats žmogus”, – teigė Tomas.

Saugumo vis dar trūksta

Liūdintys draugai linkėjo Martyno šeimai didžiausios stiprybės, o tėvui, susisiekimo ministrui A.Butkevičiui – ryžto nesustoti ir toliau siekti, kad keliuose visiems būtų saugiau. Jie pritarė esamoms reformoms. „Kad baudas padidino – gerai. Tik baisu, kad situacija netaptų tokia pati, kokia buvo. Per vieną dieną nieko nepakeisi. Šita problema buvo labai apleista. Dabar po truputį gerėja, bet reikia daug laiko, kad pasikeistų žmonių mąstymas”, – apie eismo saugumą kalbėjo Tomas. Kaip pagrindines nelaimių priežastis vaikinai įvardijo per didelį greitį ir vairuotojų mentalitetą, pritarė, kad svarbiausia yra ne tik bausti nedrausmingus vairuotojus, bet ir juos šviesti.

„Valstybė negali visko padaryti, reikia, kad tėvai mokytų vaikus, rodytų gerą pavyzdį. Socialinės reklamos paveikia taip pat kaip ir žiaurių avarijų vaizdai per televiziją. Aišku, nemalonu žiūrėti į kenčiančiuosius, bet tai išlieka atmintyje, pradedi kitaip mąstyti”, – tvirtino Marijus.

Kaip galimus problemos sprendimus draugai paminėjo dar didesnes baudas, daugiau greičio matuoklių – fotoaparatų miestuose ir užmiestyje, naują lenktynių trasą, kur visi greičio mėgėjai galėtų išsikrauti nesukeldami pavojaus aplinkiniams. Tačiau veiksmingiausias problemos sprendimas – pradėti kiekvienam nuo savo elgesio. Vaikinai tvirtina skaudžiai pasimokę iš Martyno nelaimės. „Dabar sėdu į automobilį ir pagalvoju apie jį. Seguosi saugos diržą ir prisimenu Martyną. Visi priėmėme šitą nelaimę kaip didelę pamoką”, – sakė Tomas.

Pasitraukimas

Prieš nutinkant nelaimei, iš vienų lenktynių Martynas ruošėsi pasitraukti. Jis kartais jautė stuburo skausmus, ir gydytojai vaikinui nerekomendavo lenktyniauti. Nenorėdamas visiškai atsisakyti pomėgio, Martynas buvo apsisprendęs likti tik „GO-1” varžybose, nes jos vyksta trasoje su lygesne danga, taigi mažiau apkrovų tenka stuburui. Tačiau likimas nusprendė kitaip.

„Prisiminimai apie Martyną nedings, jis visada liks su mumis. Reikia džiaugtis, kad pažinojome tokį žmogų. Vis tiek kada nors visi susitiksime ten, ar ne? – Tomas žvilgtelėjo į viršų. – Tikiu, ten tikrai yra kartingų ir trasų, Martynas galės tęsti savo pomėgį, lauks mūsų ir treniruosis. Kai ateis laikas, ir mes ten nukeliausime…”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Martyno draugai: jis nebuvo nutrūktagalvis"

  1. abc

    Tai juk ne Martynas avariją padarė, o ta šavalka 👿

  2. xx

    Iš tikro, juk vairavo mergina ir nereikia jos pravardžiuoti.

  3. oioi

    Kodel nerasoma kas vairavo?Gal ji yra didelio pono dukra?Tai kas atsakys uz Martyno mirti?

  4. ismok skaityt

    vairavo marta ir uzmuse Martyna, pati vairavo pati ir po zeme , nemaste isvis be proto ka dare , o kas atsakys kad ji Martyna prazude

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.