Grūto parko skulptūrų nuo lankytojų slėpti nebereikės

Grūto parke eksponuojamų bolševikų vadų stovylų nuo lankytojų po maišais slėpti nebereikės.
Įsigaliojus Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisoms, leista viešai rodyti kūrinio originalą ar jo kopiją, už tai autoriui nemokant atlygio, kai kūrinys yra autoriaus parduotas.

Taip baigėsi Grūto parko ir Lietuvos autorių teisių gynybos asociacijos agentūros (LATGA-A) konfliktas, kilęs po to, kai iš parko savininko Viliumo Malinausko pareikalauta mokėti 6 proc. nuo surinktų pinigų už bilietus į parko ekspoziciją.

Druskininkų pašonėje įsikūrusio parko įkūrėjas mokėti mokestį atsisakė, argumentuodamas, jog už skulptūras valstybė autoriams jau buvo sumokėjusi, o į parką jis jas atvežė ir restauravo savo lėšomis, tuo tarpu šaliai atsikračius sovietų režimo jos buvo pasmerktos sunaikinimui. Reaguodamas į LATGA-A reikalavimus, pasaulinio garso parko įkūrėjas kai kurias skulptūras nuo žmonių akių kurį laiką slėpė jas aptraukdamas nepermatoma plėvele.

V.Malinauskas ne kartą stebėjosi, kodėl autoriai nereikalavo ginti jų teisių, kai kūriniai be jų sutikimo buvo demontuojami ir mėtomi į patvorius, o „atsibudo” tik tuomet, kai po restauracijos buvo pradėti eksponuoti daug lankytojų sutraukiančiame parke.

Tuo metu autorių teisių gynėjai apgailestauja, jog pakeistame įstatyme įtvirtinama ne autoriams, o kūrinių naudotojams palankesnė nuostata.

„Seimas priėmė tokį įstatymą, kuris ne tik pablogino dailės kūrinių autorių padėtį, bet ir atėmė jų anksčiau turėtą teisę gauti autorinį atlyginimą tais atvejais, kai kūriniai viešai rodomi siekiant komercinės naudos”, – teigiama LATGA-A išplatintame pranešime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.