Bevizių kelionių į JAV režimas – ne anksčiau kaip po metų

Nors tiksli naujosios bevizių kelionių į Jungtines Valstijas tvarkos įsigaliojimo diena nėra žinoma, JAV diplomato vardijamos datos atskleidžia, kad Lietuvos piliečiai jos gali tikėtis ne anksčiau kaip po metų ar dar vėliau.
JAV ambasados Vilniuje konsulas Jamesas Fellowsas (Džeimsas Felousas) BNS teigė, kad Lietuvai itin svarbus klausimas, ar šalis atitinka bevizio režimo reikalavimus, bus sprendžiamas šių metų rudenį.

Rugsėjo 30-ąją JAV baigiasi finansiniai metai, todėl po šios dienos bus peržiūrima statistinė informacija, kiek buvo atmesta Lietuvos piliečių paraiškų JAV vizai gauti.

Viena iš JAV nustatytų sąlygų beviziam režimui gauti yra reikalavimas, kad atmestų paraiškų vizai gauti kiekis neviršytų 10 proc. ribos. 2006 metais šis Lietuvos rodiklis buvo 27,7 proc., tuo tarpu pernai, pasak URM sekretoriaus Oskaro Jusio, Lietuvoje riba nebuvo peržengta. Tačiau ją viršijo užsienyje gyvenantys lietuviškų pasų savininkai, kurie taip pat gali prašyti JAV vizos.

Apie 400 tūkst. tautiečių gyvena užsienyje, didžioji dalis – Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje.

Nemažai emigrantų, prašydami JAV vizų, negali pateikti pažymų, jog turi gerą tarnybą, stabilias pajamas ar nekilnojamojo turto. Nesant garantijų, jog jie po kelionės į JAV bus suinteresuoti grįžti į dabartinę savo gyvenamąją vietą, vizų jie dažnai negauna.

Taip pat, pasak JAV konsulo, prieš priimant naujas valstybes į palengvinto vizų režimo programą Jungtinėse Valstijose turi pradėti veikti naujoji biometrinio patikrinimo, kad keliaujantys į JAV vėliau išvyksta iš šalies, sistema. Pagal Amerikos vyriausybės numatytą planą, ši sistema turi pradėti veikti 2009-ųjų gegužę.

J.Fellowsas, be kita ko, pažymėjo, kad JAV bevizių kelionių režimas nebus toks pats, kokį Lietuva taiko JAV piliečiams.

Esant bevizių kelionių režimui vizų nereikėtų tik turistiniais ar verslo tikslais į Amerika vykstantiems asmenims, t.y. nuvykus į JAV nebūtų galima nei dirbti, nei studijuoti, o išvykti reikėtų per 90 dienų. Norintys Amerikoje dirbti, mokytis arba pasilikti ilgesniam laikui ir toliau privalės kreiptis į JAV ambasadą bei gauti reikiamą vizą.

Amerikiečių diplomatas įspėjo, kad ir priėmus naują šalį į šią programą, ji nedingsta iš JAV institucijų akiračio ir yra nuolat stebima. Jei pakankamas skaičius lietuvių sugalvotų nepaisyti nustatytų darbo, mokymosi ar buvimo Jungtinėse Valstijose apribojimų, jiems grėstų deportacija iš šalies, o Lietuvai – pašalinimas iš programos, kaip prieš keletą metų nutiko Argentinai.

„Tai tikrai nėra imigracijos programa”, – konstatavo J.Fellowsas.

Pažymėtina ir tai, kad prieš įsigaliojant naujajai tvarkai turi pradėti veikti elektroninė kelionės patikros sistema, kuria privalės pasinaudoti visi norintys vykti JAV be vizų. Ši sistema, apie kurią kol kas nedaug žino ir Amerikos pareigūnai, bus panaši į elektroninę registraciją JAV vyriausybės tinklalapyje suvedant kai kuriuos asmeninius duomenis, kaip, pavyzdžiui, vardas, pavardė, adresas JAV, kur planuojama apsistoti. Tuomet akimirksniu bus pateikiamas atsakymas, ar besiregistruojančiam yra suteikiamas leidimas atvykti į JAV.

Ši tvarka ilgainiui bus pradėta taikyti ne tik naujosioms į programą priimtoms šalims, bet Europos Sąjungos senbuvėms.

Prieš savaitę Vašingtone buvo pasirašytas Lietuvos ir JAV tarpusavio supratimo memorandumas dėl JAV vizų atsisakymo programos reikalavimų ir papildomų saugumo kriterijų įgyvendinimo. Dokumento pasirašymas yra laikomas vienu paskutinių žingsnių prieš gaunant Lietuvai bevizių kelionių į JAV galimybę.

Tarpusavio supratimo memorandumas – tai politinių ketinimų dokumentas, liudijantis abipusį pasiryžimą pradėti glaudų bendradarbiavimą, kad Lietuva kuo greičiau galėtų prisijungti prie JAV bevizio režimo programos.

Memorandumas patvirtina šalių pasirengimą sustiprinti teisėsaugos įstaigų bendradarbiavimą, siekiant padidinti readmisijos priemonių efektyvumą, pagerinti oro uostų saugumo kontrolę, užtikrinti keitimąsi informacija apie pamestus asmens dokumentus ir grėsmę visuomenės saugumui galinčius kelti asmenis. Bus siekiama sudaryti vienodas įvažiavimo sąlygas abiejų šalių piliečiams.

Lietuvos URM pažymi, kad šis memorandumas dar nėra sutartis, skelbianti bevizio režimo pradžią.

Lietuva vienašališkai panaikino vizų režimą JAV piliečiams 1994 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.