Buvęs sovietų prezidentas Gorbačiovas kritikuoja JAV priešraketinės gynybos

Buvęs sovietų prezidentas Michailas Gorbačiovas griežtai kritikavo JAV planus centrinėje ir Rytų Europoje dislokuoti priešraketinės gynybos sistemą ir sakė, kad ji yra nukreipta prieš Rusiją ir Kiniją, o ne prieš Iraną.
„Jūs tikit, kad (ta sistema) bus panaudota prieš Iraną? Ne, visa sistema yra nukreipta prieš Rusiją ir Kiniją”, – sakė M.Gorbačiovas interviu, kurį pirmadienį parodė Čekijos visuomeninė televizija.

Jis atmetė nuolatinius JAV tvirtinimus, kad priešraketinė sistema yra nukreipta vien prieš grėsmę, kurią kelia tokios valstybės kaip Iranas.

„JAV radiolokatorius yra rimtas klausimas, ir Čekijos vyriausybė ilgai rengėsi sutikti su tuo be savo piliečių mandato. Jūs galvojate, kad tai rengiama prieš Iraną? Tai visiška nesąmonė. Iranas nekelia jokios grėsmės. Būtų įmanoma viską išspręsti su juo kitu būdu, jei to tikrai reikėtų”, – sakė M.Gorbačiovas.

M.Gorbačiovo komentarai atkartoja Maskvos tvirtinimus, kad JAV planas dislokuoti Čekijoje radiolokatorių, o Lenkijoje – raketų gaudytuvus, kelia tiesioginę grėsmę Rusijai.

Toje pačioje laidoje buvęs disidentas, buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas teisino JAV planus ir kritikavo vietos protestuotojus, nepritariančius JAV radiolokatoriui Čekijos teritorijoje.

„Pirmą kartą JAV iš mūsų kažko prašo. Praeityje dažnai mes jų reikalaudavome. Jie prašo mūsų nedidelio dalyko, o mes išsisukinėjame”, – sakė V.Havelas.

Protestuotojai „daro tokį patį pavojingą dalyką kaip (darė) pacifistai prieš (1938 metų) Miuncheno” susitarimą, kurį sudarė nacių Vokietija, fašistinė Italija, Didžioji Britanija ir Prancūzija ir pagal kurį didelės buvusios Čekoslovakijos dalys buvo perduotos Vokietijai, pridūrė V.Havelas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.