Idėją Kauno „Romuvą” paversti nekomercinio kino centru gali tekti ginti ir teisme

Teisinių kliūčių ir dabar rodyti nekomercinį kiną Kauno centre esančiame „Romuvos” kino teatre nėra. Tai konstatavo miesto savivaldybės pasamdyti teisininkai iš „Nordia Baublys & Partners” advokatų profesinės bendrijos, paprašyti teisiškai įvertinti ir pateikti išvadas dėl tarp „Romuvos” ir bendrovės „Rosh” 2002 metais sudarytos sutarties.

Kauno savivaldybė yra 79,6 proc. UAB „Romuva” akcijų savininkė. „Romuvos” kino teatras iki 2012-ųjų išnuomotas penktadalį jo akcijų turinčiai bendrovei „Rosh”, sietai su buvusiu „Žalgirio” krepšinio klubo savininku Šabtajumi Kalmanovičiumi. Tarp kitko, savivaldybei nežinant, buvęs „Romuvos” direktorius Gediminas Juodeika dalį kino teatro patalpų (61,8 kv. m) pardavė.

ELTA primena, jog „Romuvos” kino teatro durys prieš metus buvo užrakintos, o jo nuomininkė – UAB „Rosh” dabar siūlosi dar daugiau į jį investuoti, esą, kad „Romuvoje” veikla atgytų. Su sąlyga, jog savivaldybė, pageidaujanti čia įkurti daugiafunkcinį menų ar nekomercinio kino ir edukacijos centrą, partneriu (tiksliau – operatoriumi) pasirinktų ne ką kitą, bet būtent nuomininkę bendrovę.

Pagal galiojančią sutartį, „Rosh” nuomojasi apie 840 kvadratinių metrų kino teatro ploto. Jį remontuodama 2003 m. išleido 415 tūkst. litų. Kas mėnesį kino teatrui turi mokėti 3 tūkst. litų nuomos mokestį. Pati „Romuva” bendrovei dar skolinga apie 200 tūkst. litų.

„Rosh” direktorius ir UAB „Romuva” smulkusis akcininkas Ramūnas Šalūga aiškina: dabar kino teatras negali toliau vystyti veiklos, kuri nurodyta nuomos sutartyje, nes atsirado daugybė konkurentų – naujų kino salių „Megoje”, „Akropolyje”. Jei savivaldybė nutrauks nuomos sutartį su „Rosh”, turės sumokėti ne tik netesybas, bet ir tam tikras negautas pajamas.

Sutartį analizavę advokatai pareiškė, jog joje nėra nuostatų, apsaugančių savivaldybės interesus. Ir ją nutraukusi vienašališkai savivaldybė privalėtų mokėti netesybas, persikraustymo, rekonstrukcijos išlaidas. Teisinės procedūros būtų ilgos, o teismui pritaikius laikinąsias turto apsaugos priemones, nebūtų galima naudoti patalpų veiklai.

Išeities ir sutarimo bus mėginama ieškoti derybose su akcininke – bendrove „Rosh”, siekiant tikslo, kuriam pritaria ir daugybė meno kūrėjų organizacijų, Lietuvos kultūros ministerija, nemažai kauniečių, – įkurti daugiafunkcinį menų centrą.

Jei iki birželio mėnesio derybos neduos lauktų rezultatų, Kauno miesto savivaldybė dėl „Romuvos” žada bylinėtis teisme.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.