Lazdynų gyventojai nenori prie Vilniaus atliekų deginimo įmonės

Sostinės Lazdynų rajono gyventojai nenori matyti greta jų gyvenamojo rajono atliekų deginimo įmonės.

Greta Vilniaus termofikacinės elektrinės ketinama pastatyti jėgainę, kuri degintų atliekas ir gamintų šilumą sostinei. Esą vasarą teikti šiltą vandenį būtų galima tik deginant atliekas ir biokurą, ir taip būtų taupomos dujos ar mazutas.

Tačiau Lazdynų bendruomenė protestuoja ir nenori, kad būtų statoma deginimo įmonė, nes ji esą išmes į orą nemažai teršalų. Šio rajono gyventojai teigia, kad tie objektai būtų pavėjui ne tik į Lazdynus, bet ir į visą Vilniaus miestą.

Tuo tarpu bendrovės, vertinančios, kokį poveikį aplinkai ir žmonėms darys atliekas deginanti jėgainė, atstovas teigia, kad ji atitiks ES reikalavimus ir oro tarša nebus didesnė negu dabar išmeta dujas deginančios elektrinės ar katilinės.

„Lietuva yra viena iš nedaugelio ES valstybių, iki šiol komunalines atliekas laidojančių sąvartynuose. Natūralu, kad mūsų siūlomas modernus būdas tvarkyti atliekas, kaip ir visos naujovės, sulaukė didelio visuomenės dėmesio. Europoje veikiančių modernių atliekų deginimo gamyklų pavyzdžiu garantuosime visišką Vilniuje planuojamos statyti gamyklos veiklos viešumą”, – sakė Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos generalinis direktorius Raimondas Petreikis.

Jo teigimu, veiklos skaidrumas yra neatsiejama tokio tipo gamyklų darbo dalis visoje Europoje. „Viena pagrindinių sostinėje planuojamos gamyklos stiprybių yra jos ekologiškumas – pasaulyje atliekų deginamas laikomas ekologiškiausiu ir saugiausiu būdu utilizuoti komunalines atliekas. Todėl nebijome viešumo ir iš anksto planuojame visas sąlygas jam užtikrinti”, – sakė R. Petreikis.

Vilniaus komunalinių atliekų deginimo gamykloje planuojama įrengti visų vilniečių vizitams skirta patalpa. Čia visuomenės atstovams bus suteikta galimybė stebėti, ar gamyklos veikla nenukrypsta nuo saugių darbo parametrų. Juos visą parą realiu režimu bus galima sekti ir gamyklos interneto svetainėje.

Modernios gamyklos projekto autoriai taip pat siūlo Lazdynų bendruomenės atstovams išrinkti visiems sostinės gyventojams patogią vietą, kurioje būtų įrengta švieslentė. Gamykloje planuojama įrengti modernią veiklos stebėjimo sistemą, kuri tiesiogiai į švieslentę perduotų svarbiausius gamyklos darbo parametrus. Vilniečiai savo akimis galėtų įsitikinti, ar gamyklos veikla atitinka aplinkosaugines normas.

Visi atsakymai į vilniečiams rūpimus klausimus būtų pateikti parengtoje gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje. Ekspertai įvertintų gamyklos poveikį aplinkai, žmonėms, atitikimą atliekų tvarkymo politikai bei įtaką šalies energetiniam ūkiui ir saugumui.

Šiuo metu Lietuva yra viena iš penkių ES valstybių, savo šalyje neturinčių nė vienos atliekų deginimo gamyklos. Atliekas naudojant energijos gamybai moderniose komunalinių atliekų deginimo gamyklose, jų kiekį Lietuvos sąvartynuose būtų galima sumažinti iki penkių kartų. Europoje šiuo metu veikia per 400 modernių atliekų deginimo gamyklų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.