Verslo sėkmės ženklai traukiasi

Ekspertai prognozuoja, kad per praėjusius metus aukso amžių išgyvenusioms įmonėms šie metai nebebus tokie sėkmingi.

Statistikos departamento duomenimis, 2007-aisiais Lietuvos įmonių pajamos, palyginti su 2006 metais, padidėjo daugiau kaip 23 procentais. Daugiau nei trečdaliu pajamos padidėjo statybos ir verslo paslaugų, daugiau kaip ketvirtadaliu – transporto ir prekybos įmonėse.

LŽ kalbinti ekspertai prognozuoja, kad šie metai įmonėms nebus tokie sėkmingi kaip 2007-ieji. Kita vertus, veiklos sėkmė esą priklausys ir nuo konkrečios įmonės veiklos.

Paskutinis aukso amžius

„Finansinėms institucijoms praėjusieji metai buvo aukso amžius. Tam įtakos turėjo didelis krizės pojūtis, neramumai tiek vartotojų, tiek investuotojų rinkose. Kovą-balandį buvo iškelta nacionalinės valiutos devalvacijos galimybė, ir investuotojai, norėdami apsaugoti savo pozicijas, ėmė keisti litus į eurus arba atvirkščiai (nepaisydami, kad bankų analitikai kalbėjo apie labai menką devalvacijos galimybę)”, – praėjusių metų situaciją vertino „Dnb NORD” banko analitikė Jekaterina Rojaka. Pasak jos, žmonės, išėmę pinigus iš smunkančių investicinių fondų, ieškojo alternatyvų investuoti kitur. „Šiaip ar taip, pinigų srautai ėjo per finansines institucijas. Visa tai didino pelną”, – kalbėjo analitikė.

Pasak jos, mūsų situacija išskirtinė ir prieštarauja „sveikai” ekonomikos logikai. Kaip teigė J.Rojaka, praėjusieji metai buvo įspūdingi visoms įmonėms dėl padidėjusio vartojimo. Specialistė pabrėžė vartotojų lūkesčių įtaką ekonominiams procesams – pagrindinį ekonomikos variklį praėjusiais metais ne tik Baltijos šalyse, bet ir Europoje.

„Praėjusieji metai davė pasipelnyti tiek gamintojams, tiek žaliavų importuotojams, tiek paslaugų teikėjams. Būtų sunku įžvelgti tokias veiklas, su kuriomis tikrai nesisekė. O nesėkmės galėjo būti susijusios su struktūriniais pokyčiais, pavyzdžiui, visišku prekės nekonkurencingumu ar pasaulinėmis problemomis”, – apibendrino analitikė.

Verta pasiruošti šokui

Šie metai, pasak J.Rojakos, jau neturėtų būti verslui tokie sėkmingi – tiek finansų sektoriuje, kuriam teks susidurti su mažesniu sandorių skaičiumi, tiek kituose sektoriuose. Tačiau keletą veiklų specialistė prognozuoja būsiant sėkmingas, pavyzdžiui, transporto sektoriaus. Ne tokie sėkmingi šie metai esą turėtų būti eksportuotojams.

Pasak J.Rojakos, kiekviena veikla susiduria su didėjančia infliacija ir atlyginimais. „Atlyginimai didės ir toliau, kad ir kokia sudėtinga būtų produkcijos realizavimo ar bendra situacija”, – sakė analitikė. Pasak jos, dauguma įmonių, įpratusios prie gerų rezultatų, patirs šoką.

„Ne visos įmonės sugebėjo tinkamai išnaudoti šį spartų augimą, didelė investicijų dalis atiteko Nekilnojamojo turto (NT) rinkai. Dabartinis sąstingis NT rinkoje gali prisidėti prie bendros ekonominės stabilizacijos”, – prognozavo ji. Brangstant energijos ištekliams, turėtų didėti savikaina, atitinkamai kilti ir produkcijos kainos.

Pajamas išpūtė didelės kainos

Laisvosios rinkos instituto vyresnysis ekspertas Žilvinas Šilėnas LŽ sakė, kad įmonių pajamos pernai didėjo ne tik dėl išaugusio vartojimo, bet ir dėl kylančių produkcijos kainų. „Dalis pajamų išaugo dėl to, kad įmonės pardavė daugiau produkcijos, kita dalis – dėl to, kad jos pardavė produkciją brangiau”, – didesnę įmonių apyvartą aiškino Ž.Šilėnas.

Anot jo, nors šie metai pasaulyje pažymėti krizės ženklu, kokie jie bus konkrečioms įmonėms, priklausys nuo to, kokia veikla įmonė užsiima, kokiose rinkose parduoda produkciją ir kas yra jos konkurentai.

FAKTAI

2007 metais Lietuvos įmonės turėjo per 181 mlrd. litų pajamų. 2007-aisiais įmonių gautas ikimokestinis pelnas siekė beveik 16 mlrd. ir buvo 1,7 karto didesnis nei 2006 metais. Daugiau kaip 2 kartus pelnas buvo didesnis verslo paslaugų ir prekybos sektoriuje, daugiau kaip trečdaliu – statybos, transporto bei pramonės įmonėse.

Vidutinis įmonių pelningumas, 2006 metais siekęs 6,2 procento, 2007 metais padidėjo iki 8,8 procento.

Kaip pranešė Statistikos departamentas, 2007 metų ketvirtą ketvirtį šalies įmonių pajamos už parduotas prekes bei suteiktas paslaugas sudarė 51,3 mlrd. litų ir buvo ketvirtadaliu didesnės nei praėjusių metų ketvirtą ketvirtį.

2007 metais įmonės ketvirtą ketvirtį gavo 5,1 mlrd. litų ikimokestinio pelno. Palyginti su 2006 metų ketvirtu ketvirčiu, ikimokestinis pelnas šoktelėjo 2,4 karto. Verslo paslaugas teikiančios įmonės pelną pasididino 3,6 karto, prekybos įmonės – 3,4 karto, pramonės įmonės- 2,8 karto, energetikos įmonės – 2,6 karto.

Palyginti su trečiu ketvirčiu, įmonių pelnas padidėjo 14 procentų.

Pelningiausios buvo verslo paslaugas teikiančios įmonės (46 procento). Prekybos vidutinis pelningumas viršijo 10 procentų, statybos sudarė 8 proc., energetikos sektoriaus – 7 proc., pašto ir telekomunikacijų įmonių – 4 proc., transporto ir pramonės – 3 procentus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.