Bushas teisina prieš penkerius metus pradėtus veiksmus Irake

JAV prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) trečiadienį teisins prieš penkerius metus priimtą savo sprendimą surengti invaziją į Iraką ir žadės nesitraukti iš konflikto, kuris, pasak jo, dabar žada didelę „karo su teroru” pergalę.
Per Irako karą jau žuvo beveik 4 tūkst. JAV kareivių ir nors šlyjanti ekonomika vis dažniau atitraukia amerikiečių dėmesį, trečiadienį laukiama antikarinių protestų, be to, šis klausimas tebėra tarp svarbiausių JAV politiniams lyderiams.

G.W.Bushas, kurio kadencija baigsis sausio mėnesį, savo įpėdiniui paliks sunkiai sprendžiamą karinę ir politinę aklavietę, kuri prasidėjo pirmaisiais JAV bombardavimais 2003 metų kovo 19 dieną Amerikoje, tai yra, kovo 20-ąją Bagdade.

Trečiadienį sakydamas kalbą Pentagone prezidentas pripažins, kad karas kariaujamas „didele gyvybių ir turto kaina”, bet teisins ir sprendimą pradėti invaziją, ir Irake dislokuotų JAV pajėgų didinimą praėjusiais metais.

„Atsakymai man aiškūs: Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) nušalinimas nuo valdžios buvo teisingas sprendimas, ir tai yra kova, kurią Amerika gali ir privalo laimėti”, – pasakys prezidentas.

Kaip rodo spaudai iš anksto pateiktos kalbos ištraukos, G.W.Bushas tvirtins, kad pajėgos pernai buvo didinamos reaguojant į didėjantį smurto mastą, kuris „galiausiai galėjo pasiekti genocido lygį”, ir kad tokiais veiksmais pavyko pakeisti įvykių kryptį.

Dar daugiau, jis pasakys, kad tai „atidarė duris didelei strateginei pergalei platesnio masto kare su teroru”, paverčiant Iraką vieta, kur arabai ir amerikiečiai drauge kovoja už „al Qaeda” išstūmimą.

G.W.Bushas perspės neišvesti pajėgų per greitai. Abu demokratų pretendentai į JAV prezidentus Hilary Clinton (Hilari Klinton) ir Barackas Obama (Barakas Obama) žadėjo greitai išvesti pajėgas, o respublikonų kandidatas Johnas McCainas (Džonas Makeinas) tvirtai remia pajėgų padidinimą.

Jei 155 tūkst. JAV karių bus išvesti per greitai, susidarys vakuumas, „teroristai ir ekstremistai (galės) įsikišti, … suformuoti prieglobsčius … ir naudotis jais chaosui ir skerdynėms platinti”, pareikš G.W.Bushas ir pridurs, kad tai taip pat galėtų padrąsinti tokias šalis kaip Iranas.

G.W.Bushas taip pat padėkos JAV kariams Irake, į kurį šią savaitę nusiuntė viceprezidentą Dicką Cheney (Diką Čeinį).

Tačiau prezidentui ginant savo strategiją, karo priešininkai pažadėjo užtikrinti, kad operacijos „Irako laisvė” („Iraqi Freedom”) metines lydėtų kuo didesnis triukšmas ir sambrūzdis.

„Šis karas buvo grindžiamas melu. Žuvo milijonas irakiečių, penki milijonai buvo paversti pabėgėliais, dešimtys tūkstančių JAV karių ir jūrų pėstininkų žuvo ar buvo sužeisti”, – sakė Brianas Beckeris (Brajenas Bekeris) iš gerai žinomos protesto organizacijos „ANSWER Coalition”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.