Būdamas 90-ies mirė vienas mokslinės fantastikos žanro tėvų Arthuras Clarke’as

Novatoriškas mokslinės fantastikos rašytojas ir vizionierius futuristas seras Arthuras Charlesas Clarke’as (Arturas Čarlzas Klarkas), kurio garsiausias romanas yra „2001 metų kosminė odisėja” (2001: A Space Odyssey) ir kuris padarė didžiulę įtaką šiam žanrui, mirė Šri Lankoje. Jam buvo 90 metų.
„Jis mirė. Jam buvo širdies ir kvėpavimo priepuolis”. – sakė jo asmeninis sekretorius Rohanas de Silva.

Didžiojoje Britanijoje gimęs A.Clarke’as per maždaug septynis dešimtmečius trukusią savo karjerą parašė daugiau kaip 80 knygų ir šimtus apsakymų bei straipsnių.

Dar 5-ajame dešimtmetyje A.Clarke’as išpranašavo, kad iki 2000 metų žmogus nuskris į Mėnulį, nors ekspertai šią idėją tuomet atmetė kaip nesąmonę.

Kai 1969 metais Neilas Armstrongas (Nilas Armstrongas) nusileido Mėnulyje, Jungtinės Valstijos paskelbė, kad A.Clarke’as „suteikė tą esminį intelektualinį stimulą, kuris nuvedė mus į Mėnulį”.

Per savo 90-ąjį gimtadienį 2007 metų gruodį prie invalido vežimėlio prikaustytas rašytojas įrašė draugams atsisveikinimą, kuriame sakė, jog jis savo gyvenime būtų norėjęs pamatyti nežemiškos gyvybės įrodymus.

A.Clarke’as gimė 1917 metų gruodžio 16 dieną, o Antrojo pasaulinio karo metais dirbo Karališkosiose oro pajėgose kaip radiolokacijos specialistas.

Po karo jis įsitraukė į Britų tarpplanetinę draugiją, kur pasiūlė geostacionarių palydovų, kaip telekomunikacijų retransliuotojų idėją.

Tačiau labiausiai jis turbūt žinomas kaip žmogus, parašęs „2001 metų kosminę odisėją”, kurią 1968 metais ekranizavo Stanley Kubrickas (Stenlis Kubrikas).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.