Uostamiesčio teatruose – kovų ir statybų metas

Uostamiestyje vakar viešėjusiam kultūros ministrui teko išklausyti ir prašymų, ir priekaištų.

Geriau statyti naują

Susipažinęs su parengta Valstybinio muzikinio teatro galimybių studija, Jonas Jučas pripažino, kad užuot rekonstravus senąjį pastatą, būtina statyti naują.

„Gerą žinią skelbti dar anksti. Jeigu Vyriausybė palaimins, ir šypsena atsiras”, – sakė ministras. Jis paragino miesto valdžią kuo greičiau rasti tinkamą vietą naujojo teatro statybai.

„Mūsų kolektyvas garsėja ne tik Vakarų regione, bet ir visoje šalyje, todėl ir teatro statybos turėtų būti tarp svarbiausių prioritetų”, – kalbėjo dabartinis Muzikinio teatro vadovas Ramūnas Kaubrys.

Ministras neabejojo, kad Vyriausybė skirs statyboms pakankamai pinigų, juolab kad per aštuoniolika nepriklausomybės metų šalyje neiškilo nė vienas naujas teatras.

Naujo pastato statybos kainuos 142 mln. litų. Sutarta, kad teatras turėtų iškilti kuo arčiau centro, tačiau kur tiksliau, nuspręs miesto taryba.

Kas tikrasis vadovas?

Kol sprendžiama, kur turėtų stovėti naujas modernus teatras, vis dar neaišku, kas jam vadovaus. Vakar susitikime dalyvavusi buvusi vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė neabejojo, kad konfliktą dėl valdžios laimės ji.

Teismo sprendimu grąžinta į darbą, A.Žigaitytė-Nekrošienė kovo 3-iąją į teatrą nebuvo įleista.

Vakar ministras J.Jučas tikino, kad ji ir neturėjo būti įleista į teatrą, nes esą teismo sprendimą galima įvykdyti per 10 dienų. Ministerijai apskundus sprendimą Aukščiausiajam teismui, žemesnės instancijos teismo nutartis laikinai sustabdyta. Todėl kol kas teatrui vadovauja R.Kaubrys.

„Teismo sprendimas dar nesuteikia teisės sėsti į savo darbo vietą, nes vadovas skiriamas ir atleidžiamas ministro įsakymu”, – tvirtino J.Jučas.

Tačiau buvusiai vadovei ministerija įpareigota sumokėti vieno mėnesio atlyginimo – maždaug 3 tūkst. 300 litų dydžio kompensaciją.

„Reikia tik kantrybės ir noro, ir teisingumas turi šansų įsigalėti. Šiandien ministras pasakė, kad aš neturėjau grįžti į darbą. Tačiau tada mane būtų teisėtai atleidę už pravaikštas”, – teisinosi A.Žigaitytė-Nekrošienė.

Atidarymas – dar negreit

Apsilankęs remontuojamame Klaipėdos dramos teatre J.Jučas sulaukė prašymo skirti papildomai 800 tūkst. litų griūvančioms konstrukcijoms sutvirtinti. Užbaigus šį etapą bus pradėti projektavimo darbai.

Teatro vadovas Gediminas Pranckūnas džiaugėsi, kad jo ir ministro nuomonės sutapo svarbiausiu teatro likimą lemiančiu klausimu.

Esą klaipėdiečiai nesuprastų, jeigu po vienu stogu įsikurtų ir Muzikinis teatras.

„Teatras turi stovėti ten, kur ir buvo šimtmečius, nors restauracija kainuos labai brangiai”, – sakė vadovas.

Iš pagrindų atstatyti Dramos teatrą valstybei kainuos apie 64 mln. litų. Jie, anot ministro, bus paskirstyti per trejus ketverius metus. Tačiau teatro atidarymo miestiečiams teks laukti ne mažiau kaip penkerius metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.