I. Chalupecas – atgal į „PKN Orlen”?

„Mažeikių naftą” valdantis Lenkijos koncernas „PKN Orlen” netrukus paskelbs konkursą užimti valdybos pirmininko postą. Šiuo metu nušalintą koncerno vadovą Potrą Kovnackį (Piotr Kownacki) gali pakeisti jo pirmtakas, dėl politinių priežasčių pernai nušalintas Igoris Chalupecas.

Apie ketinimus skelbti konkursą dėl koncerno valdybos pirmininko posto antradienį pranešė „PKN Orlen” stebėtojų tarybos pirmininkas Macejus Matačinskis (Maciej Mataczynski). Anot jo, viešas pranešimas apie konkursą bus paskelbtas netrukus. Nors I. Chalupecas oficialiai neminimas tarp kandidatų į P. Kovnackio vietą, į koncerną jau grąžinami jam lojalūs žmonės, rašo „Respublika”.

Beje, pats M. Matačinskis – naujosios Lenkijos Vyriausybės inicijuotų permainų koncerno vadovybėje vaisius. Jis „PKN Orlen” stebėtojų tarybai vadovavo ir anksčiau, tačiau 2006 m. pabaigoje atsistatydino, protestuodamas prieš tuometės Jaroslavo Kačinskio (Jaroslaw Kaczynski) Vyriausybės ketinimus išversti I. Chalupecą iš koncerno vadovo kėdės.

Neoficialiomis žiniomis, M. Matačinskio sugrąžinimas į stebėtojų tarybos pirmininko postą gali reikšti ir I. Chalupeco sugrįžimą. Kol kas jis Lenkijos žiniasklaidoje nėra minimas tarp galimų kandidatų į koncerno vadovus, tačiau naujoji stebėtojų tarybos sudėtis gali kandidatų sąrašus kiek pakoreguoti. Be to, laikinai koncerno vadovo pareigas einantis Voicechas Heidelis (Wojciech Heydel) – vienas nedaugelio I. Chalupeco komandos žmonių, kurių ankstesni „valymai” nepalietė.

Šiuo metu I. Chalupecas turi nuosavą verslą, o jo įkurta kompanija „Incentis” jau įsirašė į Lenkijos ekonomikos istoriją. Ji buvo pasamdyta konsultante vykdant vieną didžiausių pastarųjų metų sandorių Lenkijoje, kai tarptautinė investicinė grupė „Bridgepoint” įsigijo kontrolinį vienos didžiausių Lenkijos logistikos bendrovių „CTL Logistics” akcijų paketą.

Buvęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys, su I. Chalupecu derėjęsis dėl „Mažeikių naftos” pardavimo, „Respublikai” teigė, esą buvusio „PKN Orlen” vadovo sugrįžimas Lietuvai būtų maloni staigmena. Tiesa, kažin ar pats Mažeikių įmonės pardavimo architektas norės sugrįžti į jo nusikračiusį koncerną.

„Jo atšaukimas buvo politizuotas. Nežinau, ar jis norės grįžti po tokio atsisveikinimo, – svarstė K. Daukšys. – Galiu pasakyti tik tiek: mums su juo derėtis buvo patogu”.

I. Chalupecas iš „PKN Orlen” valdybos pirmininko pareigų atšauktas pernai, sausio 18 d., nenurodant jokių konkrečių priežasčių. Kiek vėliau jis pasitraukė ir iš analogiško posto „Mažeikių naftoje”, užleisdamas abi kėdes dabar iš jų verčiamam P. Kovnackiui. Beje, Lenkijos žiniasklaida skelbė, kad I. Chalupecui siūlytas „Mažeikių naftos” generalinio direktoriaus postas, tačiau jis pasiūlymą atmetė.

Buvusiam koncerno vadovui buvo išmokėta apie 1,5 mln. zlotų (1,46 mln. litų) išeitinė kompensacija, sumokėjus mokesčius, I. Chalupecui liko per 850 tūkst. zlotų (830,8 tūkst. Lt). Kaip jau skelbė „Respublika”, į panašaus dydžio išeitinę kompensaciją pretenduoja ir P. Kovnackis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.