Smukus JAV doleriui naftos kainos stabilizuojasi

Naftos kainos trečiadienį smukusios nuo rekordinio lygio – beveik 110 JAV dolerių už barelį, stabilizavosi, nes JAV dolerio kursas pagrindinių valiutų atžvilgiu vėl slūgsta, nors JAV centrinis ir kiti centriniai bankai antradienį ir įliejo naujų lėšų į finansinę sistemą.

Rytinėje prekybos sesijos metu balandžio mėnesio pristatymo JAV naftos kainos nepasikeitė ir siekė 108,75 JAV dolerio už barelį, nuslūgdamos nuo rekordinio lygio – 109,72 JAV dolerių.

„Brent” rūšies naftos kaina ūgtelėjo 5 centais iki 105,30 JAV dolerio už barelį.

Pastaruoju metu investuotojai plūstelėjo į žaliavų rinkas, kad apsidraustų nuo infliacijos ir silpno JAV dolerio, tai išprovokavo naftos kainų kilimą iki rekordinio pastarųjų penkių sesijų lygio.

Stebėtojų teigimu, infliacija Jungtinėse Valstijose artimiausiu metu augs, o JAV dolerio kursas smuks toliau, ir tai paskatins JAV lengvą naftą brangti toliau. Tuo tarpu Tarptautinė energetikos agentūra paskelbė, kad pasaulinė naftos paklausa 2008 metais bus mažesnė nei buvo prognozuota anksčiau, daugiausia dėl JAV ekonomikos nuosmukio ir aukštų kainų.

Mėnesinėje agentūros ataskaitoje taip pat teigiama, kad Kinijoje ir Artimuosiuose Rytuose paklausa išliko stabili ir tik arši pasaulinės ekonomikos recesija gali nusmukdyti naftos kainas žemiau 60 JAV dolerių už barelį ribos.

JAV energetikos informacijos valdyba taip pat pesimistiškai nusiteikusi dėl paklausos.

JAV naftos atsargos, tikimasi, per praėjusią savaitę išaugo 1,7 mln. barelių. Benzino atsargos šiek tiek išaugo, o distiliatų atsargos sumažėjo, teigia analitikai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.