Kiviai

Kiviai – kininės aktinidijos. Mokslininkai spėja, kad šio vaisiaus amžius siekia 50 milijonų metų.

Šie vaisiai dažnai vadinami „vitaminų bomba”. Jie stiprina organizmą, gražina odą ir tinka valgyti besilaikančioms dietų. Kiviuose gausu vitamino C, geležies, fosforo, kalcio, kalio, magnio, jodo, B grupės vitaminų, taip pat A, D. Medicinoje jau nuo seno vartojami profilaktiškai ir gydymui, esant fiziniam ir protiniam nuovargiui. Patartina valgyti juos persišaldžius, sergant gripu. Jie veikia kaip antioksidantai, stiprina organizmo gyvybines funkcijas. Juose esantis magnis stiprina raumenis.

Kiviuose esantys pektinai bei ląsteliena skatina žarnyno veiklą, padeda esant vidurių užkietėjimui, o organinės rūgštys gerina virškinimą. Manoma, kad kiviai šiek tiek spartina medžiagų apykaitą, todėl jų patariama valgyti siekiantiems sulieknėti.

Tačiau kiviai nerekomenduojami sergantiems skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige, esant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui. Kartais jie sukelia alergines reakcijas.

Kivius galima laikyti ilgai. Nuluptais ir supjaustytais tinka gardinti ne tik desertus, bet ir žuvų, paukštienos užkandžius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.