Serbijos vyriausybė paleista, laukiama paskelbiant rinkimų datos

Serbijos valdančioji koalicinė vyriausybė pirmadienį, praėjus dviem dienoms po ministro pirmininko atsistatydinimo, buvo formaliai paleista.
Šis sprendimas, atveriantis kelią pirmalaikiams rinkimams, buvo priimtas per trumpą kabineto posėdį, surengtą po to, kai šeštadienį kabinetas paskelbė, kad subyrėjus koalicijai neįmanoma toliau dirbti, o jo vadovas Vojislavas Koštunica pareiškė pasitraukiąs iš premjero posto.

„Vyriausybė daugiau nebeturi bendros politikos, – sakoma kabineto pareiškime, – todėl nebegali vykdyti pagrindinės konstitucinės funkcijos – nustatyti Serbijos politiką ir vadovauti jos įgyvendinimui”.

Prezidentas Borisas Tadičius dabar turi paleisti parlamentą ir paskirti pirmalaikių parlamento rinkimų datą. V.Koštunica siūlo surengti rinkimus gegužės 11 dieną.

Pagrindinė vyriausybės susipriešinimo priežastis buvo nesutarimai dėl Serbijos siekio prisijungti prie Europos Sąjungos, kurios dauguma narių pripažino vienašališkai paskelbtą Kosovo nepriklausomybę.

Šalies vyriausybė kovo 7 dieną atmetė parlamento rezoliucijos projektą dėl Kosovo atsiskyrimo, kuriame deputatai reikalavo nutraukti visus ryšius su ES tol, kol Bendrija atsisakys remti daugiausia albanų gyvenamo krašto nepriklausomybę.

B.Tadičius sekmadienį sakė, kad jam nėra priimtini mėginimai skirstyti serbus į patriotus ir išdavikus dėl pozicijos Kosovo klausimus ir kad tvirta bei stabili Serbija galia geriau ginti savo pozicijas.

„Jei būsime ES, tai galėsime užtikrinti, kad ši nelegitimi valstybė (Kosovas) niekada netaptų ES nare”, – salė jis televizijos pokalbių laidoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.