Maltos valdantieji nacionalistai perrinkti per atkakliausią rinkimų kovą šalies istorijoje

Maltos konservatyvi Nacionalistų partija, kuri šią mažytę Viduržemio jūros salų valstybę valdo beveik visą laiką per pastaruosius du dešimtmečius, buvo perrinkti per atkakliausią rinkimų kovą šalies istorijoje – tradicinę varžovę Leiboristų partiją ji aplenkė mažiau nei vienu proc. balsų.
Premjeras Lawrence’as Gonzi (Lorencas Gonzis), kuriam valdant šalis 2004 metais įstojo į Europos Sąjungą (ES), tikriausiai tęs savo proeuropietišką ir atvirą ekonominę politiką.

Leiboristų partijos lyderio pavaduotojas Michaelas Falzonas (Maiklas Falzonas) po balsų skaičiavimo maratono, kai anksti pirmadienį buvo paskelbta, kad nacionalistai per šeštadienio balsavimą gavo 1 542 balsais daugiau, pripažino pralaimėjimą.

Tai jau trečia iš eilės nacionalistų pergalė prieš Leiboristų partiją, kuri jų varžovė yra nuo 1964 metų, kai ši 400 tūkst. gyventojų turinti valstybė tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos.

Nacionalistų partijos generalinis sekretorius Joe Saliba (Džo Saliba) patvirtino, kad Leiboristų partija netrukus po rezultatų paskelbimo susisiekė su juo ir pripažino pralaimėjimą.

„Tai buvo pergalė ne nacionalistams, bet visiems Maltos žmonėms”, – sakė jis.

Nacionalistų partija gavo 49,3 proc. balsų, Leiboristų partija – 48,8 proc., žaliųjų „Demokratinė alternatyva” – 1,3 proc., dešiniųjų „Nacionalinio veiksmo” partija – 0,5 proc., o nepriklausomi kandidatai – 0,1 proc. balsų, rodo neoficialūs rezultatai.

Rinkimuose balsavo beveik 300 tūkst. žmonių – rinkėjų aktyvumas buvo maždaug 93 procentai.

Per atkaklią rinkimų kampaniją 54 metų L.Gonzi akcentavo ekonominius pasiekimus, o jo varžovas, Leiboristų partijos lyderis Alfredas Santas, kuriam – 60 metų, stūmė kovos su korupcija programą.

L.Gonzi, kuris pagal išsilavinimą yra teisininkas, į politiką atėjo 1987 metais, o 2004-aisiais tapo premjeru, užimdamas pasitraukusio pirmtako Eddie Fenecho Adami (Edžio Fenecho Adamio) vietą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.