Šaltasis karas liko istorijai, bet Rusijos tramdymas – dabarties uždavinys

Šaltasis karas, supriešinęs Rusiją su Vakarais, priklauso istorijai ir niekas jo nesugrąžins. Tačiau Vakarų valstybės bendradarbiaudamos su didžiąja Lietuvos kaimyne turi laikytis tvirtų pozicijų ir stabdyti Rusijos kišimąsi į suverenių valstybių vidaus reikalus.
Tokias mintis Volverhamptono (Wolverhamptono) universitete pirmadienį surengtame Žano Monė (Jean Monnet) simpoziume išsakė Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje (JK) Vygaudas Ušackas.

„Niekas negali apsukti istorijos ir sugrįžti į Šaltąjį karą. Vakarai pasikeitė, Rusija taip pat yra kitokia. Dėl šios priežasties vienos Rusijos pastangos nėra pakankamos. Mes patys privalome stiprinti ryšius su Rusija kartu ją prilaikydami, kai tai būtina”, – skaitydamas paskaitą simpoziumo dalyviams teigė V.Ušackas.

Pasak diplomato, Vakarų valstybės turi užtikrinti, jog Europos Sąjunga (ES) aktyviau imsis spręsti Rytų kaimynių problemas ir atsigręš padėti, kai iš sovietinės praeities išsivadavusios šalys prašys aktyviau stiprinti santykius su ES.

Ambasadorius išreiškė įsitikinimą, jog Lietuva, kaip ir Vakarų valstybės, yra suinteresuota šalia turėti demokratišką bei taikią kaimynę, o kaip vieną geriausių kelių demokratizuoti Rusiją V.Ušackas įvardijo reformų skatinimą Rusiją supančiose valstybėse – Ukrainoje, Gruzijoje bei Moldovoje.

„Jeigu Ukrainai vieną dieną pasiseks įgyvendinti visas demokratines reformas ir integruotis į Vakarų struktūras, rusai taip pat pradės savęs klausti: kodėl mes esam kitokie?”, – kalbėjo ambasadorius kartu pabrėždamas, kad visgi šiuo metu Rusija nesilaiko tarptautinių įsipareigojimų, o savo energetinius išteklius naudoja kaimyninių valstybių šantažui.

V.Ušacko nuomone, ES valstybės, kurios kartu sudėjus yra svarbiausios Rusijos prekybos partnerės ir didžiausios investuotojos į jos ekonomiką, turi pasiekti konsensusą tarpusavyje dėl bendros politikos Rusijos atžvilgiu. Pasak ambasadoriaus, tas pats pasakytina ir apie bendrąją ES energetikos politiką bei visus kitus bendro sprendimo reikalaujančius klausimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.