Biurai „dauginasi” kaip zuikiai

Lietuvoje sparčiai plečiasi biuro patalpų rinka, todėl manoma, kad per artimiausius dvejus metus jų atsiras daugiau, negu reikės.

2007-ųjų pabaigoje Lietuvoje modernios ir rekonstruotos biuro patalpos užėmė apie 400 tūkst. kvadratinių metrų ploto. Maždaug 57 proc. to ploto sudarė biurų patalpos daugiafunkciniuose prekybos ir verslo centruose. Likusios buvo naujuose arba rekonstruotose administracinės paskirties pastatuose, kuriuose daugiausia įsikūrusios valstybinės institucijos, ir nespecializuotuose verslo centruose – ten dažniausiai telkiasi smulkios įmonės.

Biuro patalpos plečiasi

Remiantis nekilnojamojo turto (NT) bendrovės „ŽIA valda real estate” duomenimis, 2008-aisiais verslo įmonėms bus pasiūlyta per 100 tūkst. kvadratinių metrų ploto naujų patalpų – net keturis kartus daugiau nei pernai. Visa Lietuvos biurų pasiūla metų pabaigoje jau turėtų siekti 0,5 mln. kvadratinių metrų. Vien Vilniuje šiemet ketinama baigti statyti ir įrengti apie 70 tūkst. kvadratinių metrų ploto, skirto biurams. Kaip praneša bendrovė, 2007-aisiais biuro patalpų rinka plėtėsi vangiai, tačiau šiemet ir kitąmet ji turėtų atsigriebti su kaupu.

„Anksčiau tikėtasi, kad iki 2007 metų pabaigos vien Vilniuje bus pasiūlytas rekordinis biuro patalpų plotas – daugiau kaip 70 tūkst. kvadratinių metrų, tačiau vėluojantys statybų terminai ir užtrukęs biurų įrengimo darbas privertė nukelti verslo centrų atidarymo datas į šiuos metus”, – pasakoja Gintarė Mikučionytė, „ŽIA valda real estate” direktoriaus pavaduotoja.

Anot jos, planuojama, kad iki 2010 metų Vilniuje modernių biurų plotas dar padidės 270 tūkst. kvadratinių metrų.

Pasiūla viršys paklausą

Rinkai pasiūlius beveik trigubai daugiau ploto negu yra dabar, potencialūs pirkėjai ir nuomininkai veikiausiai nepajėgs jo viso panaudoti, todėl sostinėje naujų verslo centrų užimtumas galėtų sumažėti iki 80-85 procentų. Pernai visi Lietuvoje veikiantys verslo centrai buvo užimti beveik visiškai. Kaip teigia bendrovė, neišnuomotų patalpų dalį sudarė natūraliai liekantis plotas keičiantis nuomininkams.

Tarptautinė komercinio nekilnojamojo turto konsultacijų įmonė „Colliers International” prognozuoja, kad artimiausiais metais didėjanti biuro patalpų pasiūla viršys jų paklausą. Be to, komercinio nekilnojamojo turto rinkos augimas šalies mastu tapo tolygesnis – vis daugiau objektų statoma ne vien Vilniuje, bet ir kituose miestuose.

Šios bendrovės apžvalgoje sakoma, kad biurų patalpų pasiūla ypač aktyviai didėja Vilniuje. „Colliers International” prognozuoja, kad šiais metais naujų patalpų pasiūla pakils daugiau kaip dvigubai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Biurai „dauginasi” kaip zuikiai"

  1. DVD

    kiekvienam lietuviui po biura,maksima,iki,masinu krautuve,po viena seimuna ant kaklo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.