Britų parlamentas balsavo prieš referendumą dėl ES sutarties

Britų ministras pirmininkas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas) trečiadienį lengvai atrėmė bandymus priversti surengti referendumą dėl Europos Sąjungos (ES) naujosios sutarties, tačiau balsavimas atskleidė nesutarimus visose trijose partijose.
Reikalavimas rengti referendumą, kurį pateikė pagrindinė opozicinė Konservatorių partija, buvo atmestas 311 balsų. Už tokį reikalavimą balsavo 248 parlamentarai, ir tai reiškia, kad vyriausybė turėjo 63 balsų persvarą.

G.Browno, kuris teisino savo atsisakymą surengti referendumą dėl ES sutarties, pergalė buvo prognozuota.

„Jei tai būtų konstitucinė sutartis, mes rengtume referendumą. Bet konstitucinės koncepcijos buvo atsisakyta”, – sakė jis konservatorių lyderiui Davidui Cameronui (Deividui Kameronui).

Kokie 25 valdančiosios Leiboristų partijos parlamentarai per balsavimą nepaisė vyriausybės pozicijos, o trys įtakingi opozicinės Liberalų demokratų partijos nariai atsisakė paklusti partijos nurodymui per balsavimą susilaikyti ir atsistatydino.

Lisabonos sutarties, kurią 27 ES narių lyderiai pasirašė gruodį, kritikai sako, kad ji labai panaši į ES konstituciją, kurios buvo atsisakyta po to, kai ją 2005 metais per referendumus atmetė Olandijos ir Prancūzijos rinkėjai.

Tuometinis britų ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) prieš tai pažadėjo surengti referendumą dėl konstitucijos. Tačiau G.Brownas ir jo vyriausybė tvirtina, kad naujasis dokumentas iš esmės skiriasi nuo konstitucijos ir gali būti ratifikuotas balsavimu parlamente.

Referendumą remia didelė euroskepticizmu garsėjančios britų spaudos dalis, kuri spaudžia G.Browną nuo pat birželio, kai jis ministro pirmininko poste pakeitė T.Blairą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.