Rinkimai bijant teroro išpuolių

Kovo 9-ąją Ispanijoje vyks visuotiniai parlamento rinkimai, kuriuos prieš ketverius metus apkartino virtinė sprogimų traukinių stotyse. Baimindamasi, kad nepasikartotų 2004 metų kovo 11-osios scenarijus, Ispanijos valdžia paskelbė šalyje aukščiausią terorizmo pavojų.

Ispanijos rinkėjai iki šiol nepamiršo 2004 metų kovo 11-ąją Madridą sudrebinusių sprogimų, kurie nugriaudėjo keturiuose perpildytuose traukiniuose. Tragedija nusinešė 191 žmogaus gyvybę, daugiau kaip 1800 patyrė sunkių sužalojimų. Išpuoliai surengti likus trims dienoms iki parlamento rinkimų.

Nori revanšo.
Tuo metu konservatyvios pakraipos „Liaudies partija” pareiškė, kad už sprogdinimus atsakinga baskų separatistų grupuotė ETA, o netrukus paaiškėjo, kad tikrieji išpuolių kaltininkai – islamo ekstremistai. Melagingas konservatorių pareiškimas iš dalies ir nulėmė, kad praėjusius rinkimus laimėjo socialistai. Dabar „Liaudies partija” ketina atsirevanšuoti.

2004 metais tapęs Ispanijos ministru pirmininku socialistų lyderis Jose Luisas Zapatero greitai įvykdė per rinkimų kampaniją duotą pažadą ir išvedė Ispanijos kariuomenę iš Irako, manydamas, kad karių pasitraukimas sumažins terorizmo grėsmę. Tačiau konservatoriai mano kitaip. Jų lyderis Mariano Rajoy’us, siekiantis tapti ministru pirmininku, kritikuoja J.L.Zapatero už nesugebėjimą griežtai kovoti su ekstremistais ir susitarti su ETA. Be to, konservatorių lyderis teigia, kad dėl socialistų kaltės ėmė smukti Ispanijos ekonomika.

Kaip rodo pirminiai apklausų duomenys, J.L.Zapatero vadovaujami socialistai turi ne itin daug galimybių laimėti, tačiau ispanai palankiai vertina vyriausybės sprendimą padidinti šalyje terorizmo pavojaus lygį nuo 2 iki 3.

Saugumas – užtikrintas?

Vidaus reikalų ministerija paskelbė aukščiausią terorizmo pavojų, kad per dviejų savaičių rinkimų kampaniją piliečiams garantuotų visišką saugumą. Mobilizuotos saugumo pajėgos, kurios šiuo metu patruliuoja prekybos centruose, sporto arenose, stotyse, budi prie garsių architektūros paminklų, politinių partijų būstinių ir kitų potencialių teroristų taikinių.

Ispanijos valdžia įspėja, kad teroristų grupuotė „Al Qaeda” savo pareiškimuose dažnai mini Ispaniją kaip vieną svarbiausių taikinių, todėl islamo ekstremistai šaliai kelia didžiausią pavojų.

Praėjusių metų sausį Barselonos policijos pareigūnai sulaikė 14 vyrų, kilusių iš Pakistano. Jie įtariami rengę „Al-Qaedos” tipo išpuolius Barselonos metro ir kituose Europos miestuose. Kol atliekamas tyrimas, 10 įtariamųjų turėjo būti laikomi kalėjime, tačiau 4 iš jų buvo paleisti.

Nagrinėjant kitą išpuolių bylą pernai buvo nuteista 30 islamo ekstremistų. Įtariamieji ketino susprogdinti teismo rūmus, kuriuose dažniausiai nagrinėjamos su terorizmu susijusios bylos. Teismo procesas pasibaigė sausį. Teismo salėje buvo paleista 10 iš 30 teisiamųjų.

Pernai vasarį prasidėjo ir 2004 metų kovo 11-osios išpuolių kaltininkų teismas. 2007 metų spalį buvo nuteistas 21 kaltinamasis. Už grotų pateko 12 musulmonų teroristų ir keli ispanai, kaltinami aprūpinę juos sprogmenimis.

Dabar Ispanijos vyriausybė skelbia, kad pavojų kelia ne tik islamo ekstremistai, bet ir separatistų grupuotė ETA, per pastaruosius dešimt metų nužudžiusi apie 800 žmonių. Ispanai valdžios sprendimą padidinti terorizmo pavojaus lygį laiko teisingu, tik sako, kad blogai, jog yra akylai saugomi nuo potencialių ekstremistų tik prieš rinkimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.