Laimės milteliai – natrio glutamatas E621

Dauguma mūsų neįsivaizduoja savo virtuvės be prieskonių. Puiku, kai jie yra natūralūs (su meile auginti pačių dar gardesni nei jau paruošti ir perkami iš parduotuvės). Tačiau reikėtų kiek įmanoma vengti chemijos. Atkreipkite dėmesį į jūsų vartojamų prieskonių mišinių sudėtį! Prieskoniai palaiko ne tik gerąjį skonio balansą. Pasirodo, mokslininkai atrado ir blogųjų prieskonių sudarančių medžiagų savybių.

Šįkart pakalbėsime apie mononatrio glutamatą, žymimą E621, kuris yra sudedamoji dalis daugumos prieskonių mišinių („Vegetos” tipo). Taip pat šis papildas dedamas į koncentratus (sriubas, sultinio kubelius), į stiklainiuose ir buteliuose pakuojamus padažus, konservus, pusfabrikačius, vartojamas gaminant įvairius mėsos patiekalus, troškinius, paštetus.

E621 – mononatrio glutamatas. Skonio ir aromato stipriklis. Nors buvo pastebėtas ne vienas pašalinis poveikis, tačiau plačiai vartojamas. Be šio prieskonio neįsivaizduojamas daugelio restoranų ir ypač greito maisto įstaigų egzistavimas. Šis sintetinis skonio sustiprintojas gali daryti tikrus stebuklus, pvz.: paversti peršaldytą, prasto skonio mėsą nepaprastu skanėstu. Todėl nenuostabu, kad daugelis virėjų naudoja jį vietoje druskos. Pakliuvęs į organizmą, preparatas greitai prasiskverbia su krauju į smegenis ir sustiprina skonio pojūčius, tame tarpe ir signalus iš liežuvio skinio receptorių. Todėl galime kimšti visokį „šlamštą” ir jausti palaimą…

Vokiečių mokslininkas M.Hermanusenas, savo moksliniais tyrimais nusprendęs išbandyti natrio gliutamatą, atrado stulbinantį jo poveikį žmogaus organizmui. Visų pirma, E621 veikia kaip nutukimo skatintojas. Šis faktas akivaizdus – mat jis atlikęs daugybę tyrimų, nustatydamas šios medžiagos poveikį žmogaus organizmui. Be to, specialistai tvirtina, kad E 621 gali sukelti alergiją ir neatitaisomai pažeidžia žmogaus smegenis, ir yra ypač pavojingas vaikų sveikatai. Daugybė tyrimų patvirtino, kad šios medžiagos vartojimas gali sukelti vaikui nebeatitaisomus regėjimo ir smegenų pažeidimus. Be to, vaikai (ir suaugusieji) pripranta prie natrio glutamato buvimo maiste, skonio receptoriai praranda jautrumą ir maistas be E621 ima atrodyti beskonis.

Jau nebe vieną dšimtmetį natrio glutamatas yra pagrindinis priešas daugybei organizacijų, kovojančių už sveiką maitinimąsi. Tačiau iki šiol dėl kažkokių nepaaiškinamų, paslaptingų priežasčių ta kova nesiseka. O gamintojai ir toliau gauna milžiniškus pelnus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

3 atsiliepimai į "Laimės milteliai – natrio glutamatas E621"

  1. vyciokas

    Be komentaro.

  2. Ievuta

    Perskaiciusi straipsni perziurejau visa savo saldytuva…. Ir beveik neradau produktu kuriose nebutu to E621… 🙄

  3. Kinietis

    sakyciau aukso milteliai 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.