Rusija renka prezidentą

Kovo 2 dieną, sekmadienį, Rusijos Federacijoje vyksta prezidento rinkimai.
Šiuolaikinės Rusijos istorijoje tai jau penktieji šalies vadovo rinkimai, bet visuotiniu balsavimu prezidentas renkamas ketvirtą kartą, nes pirmąjį Rusijos prezidentą Borisą Jelciną rinko Aukščiausioji Taryba.

Dėl aukščiausiojo valstybinio posto varžosi keturi kandidatai: partijos „Vieningoji Rusija” iškeltas ir trijų politinių partijų („Teisingosios Rusijos”, Agrarinės partijos ir „Pilietinės jėgos”) remiamas pirmasis vyriausybės vicepremjeras Dmitrijus Medvedevas, Komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas ir Liberalų demokratų partijos vadovas Vladimiras Žirinovskis, taip pat pats savo kandidatūrą iškėlęs Demokratų partijos lyderis Andrejus Bogdanovas.

Šalyje veikia daugiau kaip 96 tūkst. rinkimų apylinkių, 364 jų duris atvėrė 142 pasaulio šalyse. Rusijos rinkėjų, įskaitant nuolatos užsienyje gyvenančius piliečius, iš viso yra apie 109 mln.

Rinkimus stebės ir Rusijos, ir tarptautiniai stebėtojai. Centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovo Vladimiro Čiurovo vertinimu, kiekvienoje rinkimų apylinkėje bus ne mažiau kaip keturi vietos stebėtojai.

Stebėti rinkimų Rusija pakvietė 32 tarptautines ir užsienio organizacijas. Pasak CRK, iš viso tarptautinių stebėtojų bus apie 300.

Vasario vidury prasidėjusiame ir paskutinę mėnesio dieną pasibaigusiame išankstiniame balsavime, CRK vertinimu, turėjo dalyvauti apie 200 tūkst. rinkėjų.

Negalutiniai balsavimo rezultatai iš visų rinkimų apylinkių bus paskelbti kovo 3 dieną 10 val.

Oficialūs prezidento rinkimų rezultatai greičiausiai paaiškės jau penktadienį, kovo 7 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.