Policija ieško V.Adamkaus skriaudiko

Kriminalinės policijos biuras po LŽ publikacijos pradėjo ieškoti internautų, paskelbusių interneto svetainėje prezidentą Valdą Adamkų įžeidžiantį vaizdo klipą. Jiems gresia įspėjimai arba piniginės baudos.

Užvakar žurnalistų etikos inspektorius Romas Gudaitis kreipėsi į generalinį policijos komisarą Vizgirdą Telyčėną ir paprašė surasti internete V.Adamkų įžeidusį žmogų. Nusikaltimus elektroninėje erdvėje tiriančio Kriminalinės policijos biuro pareigūnai oficialaus prašymo nustatyti internautų tapatybę dar negavo, tačiau jau pradėjo tirti šį atvejį.

Dar prieš savaitę interneto portalo youtube.com lankytojai, į paiešką įvedę Lietuvos prezidento pavardę, be jo kalbų, svarbių pareiškimų, galėjo rasti dainelę, kurią V.Adamkus neva „atliko” repo stiliumi negailėdamas necenzūrinių žodžių. Pusės minutės trukmės vaizdo klipas sukurtas nuotraukos pagrindu. Valstybės vadovui buvo pripiešti dantys, pasitelktos ir kitos tariamos mimikos priemonės. Šį vaizdelį populiariojoje interneto svetainėje prieš mėnesį paskelbė Lietuvoje registruotas 22 metų vartotojas.

Prieš kelias dienas V.Adamkų pašiepiantis klipas iš portalo dingo. Vietoj jo identišką vaizdelį youtube.com paskelbė kitas taip pat mūsų šalyje registruotas interneto vartotojas. Pastarąjį vaizdo klipą per kelias dienas peržiūrėjo daugiau nei 10 tūkst. svetainės lankytojų. Beveik 80 iš jų paliko savo komentarus.

Tačiau šio vaizdo klipo dienos suskaičiuotos. Vaizdelį peržiūrėjęs žurnalistų etikos inspektorius nusprendė, kad jis įžeidžia valstybės vadovą. Labiausiai jam užkliuvo, kad V.Adamkui į lūpas „įdėta” necenzūrinių žodžių pilna daina. „Manau, kad keiksmažodžiai, įvairūs žargonizmai valstybės vadovo lūpose jį akivaizdžiai įžeidžia”, – įsitikinęs R.Gudaitis.

Pagal Administracinį teisės pažeidimų kodeksą, dėl prezidento garbės ir orumo įžeidimo jiems gali grėsti įspėjimas ar baudos nuo 1 iki 2 tūkst. litų.

Žurnalistų etikos inspektorius LŽ sakė, kad dėl galimos baudos prezidentą įžeidusiems internautams dar neapsispręsta. „Šį klausimą svarstysime, kai bus nustatyti konkretūs asmenys”, – tvirtino R.Gudaitis.

Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis LŽ sakė, kad jau nurodęs savo pavaldiniams ištirti šį atvejį. „Oficialaus rašto dar negavome, tačiau šiuo reikalu jau pradėjome domėtis”, – pasakojo jis.

Kriminalinės policijos biuro pareigūnai tikisi, kad pavyks nustatyti V.Adamkų įžeidžiančio klipo kūrėjus ir platintojus. „Aišku, tai nebus paprasta ir lengva, ypač jei medžiaga buvo paskelbta užsienio interneto svetainėje, daug kas priklausys ir nuo kitų techninių dalykų. Tačiau tikimės sėkmės”, – vylėsi A.Matonis.

Valstybės vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė LŽ sakė, kad prezidentūra nusprendė nesiimti priemonių prieš klipą sukūrusius žmones. „Prezidentas dėl jį įžeidžiančios informacijos niekada nesikreipė į teismą ir nieko nėra įgaliojęs to daryti”, – tvirtino ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.