Birža vėl raudona

Vakar beveik visų Europos šalių, išskyrus Rusiją, Norvegiją ir Vengriją, biržų indeksai ritosi žemyn. Kaip jau tapo įprasta, prastų nuotaikų neišvengė ir Lietuva. Makleriai kol kas padėties nedramatizuoja ir linkę tai laikyti nedidele korekcija.

Nors Europoje to ir buvo tikimasi, JAV rinka pateikė staigmeną. Investuotojų neišgąsdino sausį maksimaliai (7,4 proc.) išaugusios gamintojų kainos ir žemiausiai per pastaruosius penkerius metus nukritęs vartotojų pasitikėjimo indeksas – nuo 87,9 iki 75 punktų. Nieko gero nežadantys buvo ir nekilnojamojo turto rinkos duomenys: namų kainos paskutinį 2007 m. ketvirtį nukrito 8,9 proc., t. y. labiausiai per pastaruosius 20 metų, o vien tik šių metų sausį bankai perėmė 45 tūkst. nekilnojamojo turto objektų iš klientų, nesugebančių sumokėti kreditų įmokų. Dar 233 tūkst. paskolas paėmusių šeimų laukia bankų sprendimų.

Situaciją mėgino švelninti JAV centrinis bankas (FED), pranešęs, kad ūkio plėtros lėtėjimas ir finansų rinkos krizė ekonomikai kelia didesnį pavojų nei infliacijos augimas, ir FED yra pasiruošęs padaryti viską, kad įveiktų šį sunkų laikotarpį. Be abejo, šie žodžiai buvo priimti kaip signalas, kad FED ir toliau mažins bazines palūkanų normas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.