Lietuva mėgina pamaloninti Rusiją

Lietuvoje gyvenantys Rusijos piliečiai naująjį savo šalies prezidentą rinks ne tik diplomatinėse atstovybėse. Tokios nuolaidos daromos, nes spalį per Seimo rinkimus kaimyninėje šalyje tai pat norima atidaryti papildomų balsavimo apylinkių.

Prieš tris mėnesius vykusiuose Valstybės Dūmos rinkimuose Lietuvoje gyvenantys Rusijos piliečiai galėjo balsuoti tik Vilniuje ir Klaipėdoje įsikūrusiose diplomatinėse ir konsulinėse atstovybėse. Tuomet Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai aiškino, kad papildomų rinkimų apylinkių neleista atidaryti remiantis susiklosčiusia pasauline praktika. „Lietuva nėra tokia didelė, be to, rusai gali balsuoti ir paštu”, – teigė mūsų diplomatai.

Tačiau po neseniai pasibaigusių Lietuvos politikų ir Rusijos diplomatų derybų nuspręsta leisti kaimyninės šalies piliečiams balsuoti ir tuose miestuose, kuriuose rusų diplomatai nereziduoja. Tikimasi, kad mainais į tai Rusija savo teritorijoje leis Lietuvai atidaryti papildomų rinkimų apylinkių.

Politinis sprendimas

Per Rusijos prezidento rinkimus, vyksiančius ateinantį sekmadienį, Lietuvoje gyvenantys šios šalies piliečiai galės balsuoti savo valstybės ambasadoje Vilniuje ir generaliniame konsulate Klaipėdoje. Papildomos rinkimų apylinkės bus atidarytos dar trijuose tankiau Rusijos piliečių gyvenamuose miestuose – Kaune, Šiauliuose ir Visagine.

Leidimas Rusijos piliečiams balsuoti ne tik diplomatinėse atstovybėse buvo palaimintas bendru Vyriausybės ir Seimo politiniu sutarimu. „Suteikiame galimybę įrengti papildomas balsavimo apylinkes ten, kur gyvena daugiausia Rusijos Federacijos piliečių”, – LŽ aiškino URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė.

Tikimasi, kad už šį leidimą rusai atsilygins tuo pačiu. Prieš spalį vyksiančius Seimo rinkimus mūsų politikai Rusijos diplomatų prašys leisti kaimyninėje šalyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams įrengti papildomas rinkimų apylinkes jų tankiau gyvenamose vietovėse. „Suteikti tokią galimybę prašysime norėdami, kad mūsų šalies piliečiams būtų sudaryta daugiau galimybių atlikti savo pilietinę pareigą”, – pabrėžė V.Gaižauskaitė.

Žiūri pozityviai

Mūsų šalis Rusijoje turi kelias diplomatines atstovybes: ambasadą Maskvoje, generalinius konsulatus Sankt Peterburge ir Kaliningrade bei konsulatą Sovetske. Šiuo metu URM svarstoma, kokiose kituose Rusijos miestuose dar galėtų balsuoti lietuviai. Taip pat tikimasi, kad Rusija neatsisakys suteikti papildomų patalpų mūsų šalies piliečiams balsuoti ir per kitų metų vasarą planuojamus Lietuvos prezidento rinkimus.

Pasak V.Gaižauskaitės, mūsų šalies diplomatai dar nepateikė savo prašymo Rusijos užsienio reikalų ministerijai. „Rinkimų į Seimą data dar nepaskelbta, o procedūros pradedamos tik tada, kai joms yra pagrindas”, – paaiškino URM atstovė.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas LŽ teigė, kad galimybė rusams atidaryti papildomų rinkimų apylinkių buvo suteikta su sąlyga, kad Maskva atsakys tuo pačiu. „Manau, kad pasielgėme gerai, nėra reikalo trukdyti žmonėms atlikti pilietinę pareigą”, – įsitikinęs parlamentaras.

Pasak J.Karoso, Rusijos ambasadorius Borisas Cepovas teigiamai įvertino lietuvių pasiūlytus mainus. „Jis į šį reikalą žiūri labai pozityviai, tik neaišku, kaip viskas išsispręs pačioje Rusijoje”, – tvirtino Seimo narys.

Pareiga tėvynei

Mūsų šalyje gyvena daugiau nei 15 tūkst. balsavimo teisę turinčių Rusijos piliečių. LŽ kalbintas Lietuvoje veikiančios Rusijos piliečių asociacijos prezidentas Valentinas Meščeriakovas džiaugėsi, kad mūsų šalis atitaisė prieš kelis mėnesius padarytą klaidą. „Ačiū Dievui, kad viskas susitvarkė, žmonės galės balsuoti ne tik ambasadoje ar konsulate, bet ir Visagine, kuriame gyvena labai didelė mūsų bendruomenė”, – sakė jis.

V.Meščeriakovo teigimu, per praėjusius rinkimus į Valstybės Dūmą savo valią galėjo išreikšti ne visi Lietuvoje gyvenantys Rusijos piliečiai. Esą dauguma senyvo amžiaus rinkėjų iš kitų miestų paprasčiausiai negalėjo pasiekti Vilniaus ir Klaipėdos. „Norime balsuoti ir atlikti pilietinę pareigą tėvynei. Mūsų balsai iš esmės nieko nelemia, tačiau pats faktas labai svarbus, nes jaučiame sąsajas su gimtine”, – aiškino Rusijos piliečius vienijančios organizacijos vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.