Baimė sugrįžo į I.Rinau namus

Klaipėdietė Inga Rinau vėl priversta bijoti, kad iš jos bus atimta dukrelė. Antstolis atnaujino mažosios Luisos išvežimo į Vokietiją procedūrą. Teisiniu požiūriu jis tai gali daryti. Nesuprantama tik Klaipėdos apygardos teismo pozicija.

I.Rinau dėl dukters Luisos kovoja jau beveik dvejus metus. Slidinėjimo kurorte su vokiečiu Michaeliu Rinau susipažinusi ir už jo ištekėjusi moteris nesitikėjo dramatiškos santykių pabaigos. Gimus Luisai vyras netrukus išsikraustė pas kitą moterį. Likusi viena su dviem vaikais Inga kurį laiką gyveno Vokietijoje, tačiau vėliau, pablogėjus sūnaus sveikatai ir neturėdama nuolatinio pragyvenimo šaltinio, ji ryžosi grįžti į Lietuvą. Luisos tėvas panoro susigrąžinti dukrą. M.Rinau prašymu antstolis atnaujino procedūrą dėl mergaitės išvežimo iš Lietuvos.

„Netrukus Klaipėdoje turi būti nagrinėjama byla dėl mano dukters. Dabar iš manęs vaiką gali atimti ir išvežti, o jei teismas priims man palankų sprendimą, vėl parvežti. Kam šitaip draskyti mergaitę? Kam ją atimti iš mylinčios mamos?” – neslėpė nuoskaudos Inga.

Dvigubas teisingumas

Antstolis Aleksandras Selezniovas nenorėjo komentuoti savo veiksmų. „Supraskite, tai vykdymo byla, konfidenciali informacija. Juolab kad kalbama apie mažametį vaiką. Neturiu teisės apie tai šnekėti”, – LŽ aiškino jis. Tačiau antstolis patvirtino, jog vaiko grąžinimo į Vokietiją procesą pradėjo. Tokią teisę jam suteikia iki šiol tebegaliojanti Apeliacinio teismo nutartis. Kodėl antstolis nepalaukė, kol bus išnagrinėta atnaujinta byla, jis nekomentavo.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) buvo sustabdęs sprendimo dėl Luisos Rinau grąžinimo į Vokietiją vykdymą, kol bus išnagrinėta kasacinė byla pagal generalinio prokuroro kasacinį skundą. LAT panaikino Klaipėdos apygardos ir Apeliacinio teismo nutartis ir prašymus dėl proceso atnaujinimo perdavė Klaipėdos apygardos teismui narplioti iš naujo. Ši byla turėtų būti pradėta nagrinėti kovo 7 dieną.

Kai byla „grįžo” į Klaipėdą, nustojo galioti Aukščiausiojo Teismo nutartis, kuria buvo sustabdyta mergaitės išvežimo procedūra. Tad I.Rinau dėl jos sustabdymo kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą. LŽ konsultavę teisės ekspertai tvirtino, kad tai teisiškai pagrįstas prašymas, nes atnaujinus procesą ankstesnis byloje priimtas sprendimas gali būti panaikintas ir priimta nauja, visiškai priešinga nutartis. Jeigu priimtas sprendimas jau įvykdytas, gali būti sudėtinga ar visiškai neįmanoma atgręžti jo vykdymo. Siekiant išvengti tokios situacijos, susijusios su proceso atnaujinimu, neįvykdyto teismo sprendimo vykdymas paprastai sustabdomas, kol bus išnagrinėta proceso atnaujinimo byla. Tačiau I.Rinau prašymą Klaipėdos apygardos teismas atmetė, tartum iš anksto žinodamas, koks bus teismo sprendimas dėl proceso atnaujinimo.

„Suprantu, negalima kaltinti antstolio už tai, kad jis dirba savo darbą. Juridiškai jis teisus. Tačiau kam iš mylinčios mamos reikia atimti vaiką. Ar negalima buvo palaukti, kol baigsis teismų procesai ir viskas taps aišku”, – kalbėjo Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka.

Geranoriškumas išgaravo

Šiuo metu moteris labiausiai bijo, kad iš Vokietijos neatvyktų buvęs vyras. Mat mergaitė gali būti išvežta tik tėvui dalyvaujant. „Jei jis atvažiuos, man vėl teks slapstytis”, – teigė I.Rinau. Moteriai jau teko tai patirti. Dabar istorija vėl gali pasikartoti.

Vaiko teisų apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė LŽ sakė nusivylusi vienu faktu. Sausio mėnesį atvykęs mergaitės tėvas buvo sutikęs pradėti mediacijos – taikaus susitarimo – procedūrą. Tačiau dėl nesuprantamų priežasčių po kelių savaičių jis savo nuomonę pakeitė.

Atvykęs aplankyti dukters M.Rinau vaiko teisių apsaugos kontrolierės įstaigoje bendravo su ja keturias dienas. I.Rinau nedraudžia Michaeliui matytis su dukra. Mergaitė nuolat kalbasi su tėvu per internetą mamai vertėjaujant. Pati Luisa vokiškai nešneka. Lankydamasis kontrolierės įstaigoje M.Rinau elgėsi geranoriškai. Jis neprieštaravo, kad dukra gyventų su mama Lietuvoje. R.Šalaševičiūtė teigia, jog vyras sutiko pradėti taikymosi procedūrą. Kontrolierė net pasakė Vokietijoje gyvenančio profesoriaus, mediacijos specialisto, pavardę ir pasiūlė į jį kreiptis. Tačiau praėjus trims savaitėms po vizito į Lietuvą kontrolierė netikėtai gavo raštą, kuriame teigiama, kad M.Rinau mediacijos atsisako.

Lieka laukti

Praėjusį penktadienį tėvas paprašė pradėti vaiko išvežimo procedūrą. „Aiškių, konkrečių motyvų nenurodyta. Regis, jis mano, jog ateityje dukra gali gyventi Vokietijoje, išmokti kalbą”, – svarstė R.Šalaševičiūtė. Tačiau labai svarbu, kontrolierės nuomone, kad mergaitė galėtų augti šeimoje. O šeima – tai jos mama ir broliukas. „Man M.Rinau noras išvežti dukrą buvo naujas, didžiulis smūgis. Juk buvome susitarę. Dabar lieka laukti”, – LŽ sakė Luisos mama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Baimė sugrįžo į I.Rinau namus"

  1. Monika

    Gal galit neberašyti apie šitą šlykščią, sumaterialėjusią bobą, kuriai vaikas tik priemonė gauti kuo daugiau pinigų iš buvusio vyro?

  2. Birutė

    Monika. Aš manau tu neturi nei vaikų nei širdies. Dieve duok tau atsidurti Tos bobos vietoje. oi kaip UŽKAUKTAI.
    Ingai ir jos dukreliai linkiu stiprybės ir dievo pagalbos. Dieve padėk jums.

  3. LAIMA

    kas ten zino,kaip ten yra is tiesu,bet yra motina,tai tegul ji augina savo vaika,o ne kazkokia svetima moteris

  4. mina

    Kaip ten yra is tikruju,zino tik jie,taciau vyro mastysena ir veiksmai vaiko atzvilgiu kelia rimta pavoju ir susidomejima jo,vyro, nestabilia psichika

  5. ACIU DIEVUI

    atsirado blaiviai situacija vertinantis pilieciai. Jeigu I.Rinau ir toliau naudosis viesuju rysiu pagalba, tai anksciau ar veliau ji pati save pasmerks. Isivaizduokite – ji ” deklaruoja” , kad Michaelis galejo ir gali susitikti su savo dukra kada tik nori, tik jam reikia atsisakyti anstolio paredima. Tai reiskia, kad jam ” butu leidziama susitikti su Luiza 1 karta per metus Salaseviciutes kontoroje (belangeje) , stebint motinai ir VTAT klerkams . Tarsi jis butu nusikaltelis. O dabar, Michaelis, turedamas vaiko globos teises, atvaziaves is Vokietijos, metes darba, sumokejes Lietuvos advokatams ne mazus pinigus ir NEGALI NET PASIMATYTI su savo dukra, kuri visa laika buvo slepiama. Inga Rinau netgi gydytojus itrauke i savo puse, kad jie gal ir nezinodami israse pazyma, kad Luiza serga, nors is tikruju ji visiskai sveika. JEIGU CIA SKAITO INGA RINAU IR JOS PALAIKANTIEJI , TADA ZINOKITE – MES VISKA ZINOME, KAS DEJOSI VOKIETYJOJE PRIES IR PO SKYRYBU, KAS ATSITIKO EDGARUI. TAIGI NEGALVOKITE, KAD VISI YRA KVAILIAI. UZ PRALAIMETA PROCESA VOKIETYJOJE MOKES ATSAKOVE , O TAI NE MAZI PINIGAI. IS KUR GAUSI TUOS PINIGUS INGA RINAU?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.