J. Budrevičius: Valstybės turtas nebebus pravalgomas

Ketvirtadienį AB Turto banko valdybos pirmininkas Jonas Budrevičius ir sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas pasirašė susitarimą dėl Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Centro filialo (labiau žinomo „Raudonojo kryžiaus” vardu) atnaujinimo. Kodėl šis susitarimas sulaukė išskirtinio dėmesio, kaip Turto bankui sekasi įgyvendinti valstybės nekilnojamojo turto atnaujinimo funkciją ELTA kalbėjosi su banko valdybos pirmininku J. Budrevičiumi.

– Pasirašytas susitarimas dėl Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų akušerijos ir chirurgijos korpuso statybos. Išskirtinio dėmesio jis sulaukė dėl to, kad yra didžiausias objektas – jo vertė 108 mln. Lt. Jis taip pat susietas su statybomis (yra projektas, žemė, leidimas statybai). Po pasirašymo pradedame konkrečius veiksmus, statybos planuojamos baigti 2011 metais. Į naująjį korpusą persikėlus gydymo įstaigai, nepriklausomi vertintojai įvertins pastatus sostinės centre, kurie bus parduoti viešame aukcione.

– Praėjusių metų spalio mėnesį Vyriausybė nutarimu patvirtino atnaujinamo valstybės nekilnojamojo turto sąrašą, kuriame yra 18 sveikatos apsaugos, švietimo, socialinės, ūkinės bei administracinės paskirties objektų. Jūsų vadovaujamam bankui pavesta organizuoti šio turto atnaujinimą. Kaip sekasi?

– Pernai gruodžio 4-ąją pasirašėme pirmąjį susitarimą su Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, perėmėme jų patalpas Subačiaus gatvėje, Vilniuje, įregistravome jų valdymą patikėjimo teise, sudarėme visas reikiamas sutartis bei paskelbėme pirmąjį turto aukcioną. Šių metų vasario 21-ąją šis turtas buvo parduotas už 1,8 mln. Lt. Toliau bus organizuojamos naujų Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos patalpų pirkimo procedūros. Susitarimai dėl valstybės nekilnojamojo turto atnaujinimo pasirašyti ir su Klaipėdos universitetu dėl dviejų fakultetų, Tęstinių studijų centro ir bendrabučio statybos; su Klaipėdos apskrities viršininko administracija dėl Kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos statybos bei Klaipėdos miesto vyriausiuoju policijos komisariatu dėl Klaipėdos VPK daugiafunkcio komplekso statybos. Taip pat parengta 12 susitarimų projektų, kurie derinami su valstybės turto valdytojais bei jų steigėjais.

– Įdomu, kiek kainuos atnaujinti tuos 18 objektų?

– Išankstiniais duomenimis, jų atnaujinimo vertė – 800 mln. litų. Pardavus valstybės nekilnojamąjį turtą, neatitinkantį valstybės institucijų poreikių atliekant valstybės funkcijas, numatoma gauti 600 mln. litų. Šiuo metu deriname susitarimų projektus su Sveikatos apsaugos ministerija dėl Vilniaus universitetinės vaikų ligoninės korpusų statybos Santariškėse, taip pat su Statistikos, Kultūros paveldo, Valstybės saugumo, Muitinės departamentais, Švietimo ir mokslo ministerija bei Generaline prokuratūra. – Problemų turbūt irgi nemažai iškyla?

– Ne visi turto valdytojai tinkamai pasiruošę atnaujinti nekilnojamąjį turtą, jam atnaujinti nėra skirti žemės sklypai, nėra sklypų detaliųjų planų, nesutvarkyti Nekilnojamojo turto kadastro ir registro duomenys, atnaujinamuose pastatuose vykdyti rekonstrukcijos darbai, kurie nustatyta tvarka neįteisinti. Taip pat parduodamuose nekilnojamojo turto kompleksuose yra kitų turto valdytojų, kurių valdomas turtas nebuvo įtrauktas į minėtą sąrašą, ir, kas įdomiausia, skiriasi valstybės turto valdytojo ir steigėjo-biudžeto asignavimų valdytojo požiūriai bei interesai dėl valstybės turto atnaujinimo.

– Beje, ar valstybės turto atnaujinimo sąraše yra Lukiškių kalėjimas?

– Jau baigiamas rengti 2008 metų atnaujinamo valstybės nekilnojamojo turto sąrašo projektas. Į jį įtrauktas ir Lukiškių kalėjimas bei kitos įkalinimo įstaigos. Šių metų balandžio mėnesį Finansų ministerijai pateiksime siūlymus dėl Šiaulių bei Klaipėdos ligoninių, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų, Švietimo ir mokslo ministerijos mokymo ir ugdymo įstaigų, Lietuvos kariuomenės bei kitų valstybės institucijų turto atnaujinimo. Sąrašas bus nuolat atnaujinamas ir papildomas, atsižvelgiant į pagrįstus valstybės turto valdytojų poreikius.

– Iki šiol valstybės turtą parduodavo Valstybės turto fondas, pinigus pervesdavo į biudžetą, milijonus sėkmingai pravalgydavome, o problemos likdavo. Kur įgyvendintas valstybės turto atnaujinimo modelis, pagal kurį pastaruosius kelis mėnesius dirbama?

– Jis sėkmingai veikia Kanadoje, Suomijoje, Latvijoje, Estijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "J. Budrevičius: Valstybės turtas nebebus pravalgomas"

  1. Sąrašas

    – Iki šiol valstybės turtą parduodavo Valstybės turto fondas, pinigus pervesdavo į biudžetą, milijonus sėkmingai pravalgydavome, …tai jau prisivalge

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.