Valo mazutu užterštą pajūrį

Prieš savaitę į Smiltynės paplūdimį išmesti teršalai pradėti rinkti vakar. Specialistai mano, jog tai vandens srovių iš jūros dugno pakeltos sukietėjusios mazuto dalelės.

Kuršių nerijos nacionalinio parko Smiltynės girininkas Kęstutis Dikšas aiškino, kad į krantą išmesti teršalai yra kieti, todėl neskubėta jų rinkti per lietų.

Jam nurimus vakar teršalai pradėti rinkti pajūryje ties septintuoju kilometru nuo Naujosios Smiltynės perkėlos Juodkrantės link. Į traktoriaus priekabą suversti teršalai bus išvežti į sąvartyną Kiškėnuose.

Įtariama, kad kelių kilometrų ilgio ruože Smiltynės paplūdimyje išmestas sukietėjęs mazutas yra ilgai gulėjęs jūros dugne. Tikslesnę teršalų kilmę pagal mėginius nustatys Lietuvos jūrinių tyrimų centro laboratorija.

Teigiama, kad mazutas į jūrą galėjo pakliūti tik iš praplaukiančio laivo. Apie 80 procentų į Klaipėdos uostą atplaukiančių laivų kurui naudoja mazutą.

Kasmet jūra į krantą išmeta naftos produktų teršalų. Pernai rugpjūtį jie buvo išmetami tarp Girulių ir Karklės. Į Smiltynės paplūdimį pastarąjį dešimtmetį teršalai išmesti pirmą kartą.

Jūros aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Raimondas Šatkauskas teigė, kad gali kilti minčių ir apie tai, jog iš laivų jūra teršiama tyčia. Tačiau tokių atvejų ties Lietuvos krantais iki šiol nenustatyta.

Pareigūnas tikino, kad iš laivo pilti teršalus į jūrą nenaudinga, nes už tai numatytos iki pusės milijono litų baudos.

Šiemet tai jau ketvirtas atvejis, kai jūroje arba uoste aptikti naftos produktai. Prieš tai nafta išsiliejo prie Būtingės terminalo plūduro. Dar anksčiau vanduo vaivorykštės spalvomis uoste nusidažė, kai nuskendo nedidelis laivelis ir kai kuru užpildant laivą dalis jo pateko į vandenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.