Vagys „apsišarvavo” muziejuje

Sostinėje apvogtas Lietuvos nacionalinio muziejaus filialas. Iš Vilniaus gynybinės sienos bastėjos buvo išnešta nemažai muziejinių vertybių. Vakar maišas su pagrobtais daiktais buvo rastas.

Trečiadienio vakarą iš muziejaus pagrobtos šarvų dalys buvo rastos vakar popiet Karoliniškių rajone, šalia televizijos bokšto. Įtartiną maišą aptiko praeivis, jis tuoj pat paskambino policijai. Neaišku, kodėl kruopščiai vagystę iš muziejaus suplanavę nusikaltėliai vėliau tiesiog numetė grobį į krūmus.

Akivaizdu, kad vagys buvo gerai pasirengę. Muziejus uždaromas 17 val., bet jame įrengti judesio davikliai įjungiami tik tada, kai naktinis sargas apžiūri patalpas. Tai trunka maždaug valandą.

Vagiliai sugebėjo išpjauti duryse skylę taip, kad jose įtaisyta signalizacija neįsijungtų. Sargas įsibrovėlių nematė. Vagių keliamą triukšmą užgožė lauke dirbantys statybininkai. Pasak administratorės Astos Daunoravičienės, muziejuje daromas kapitalinis remontas, tad darbininkai daužydami sienų tinką kelia nemažą triukšmą. Įsilaužimo niekas nematė. „Ten dažnai vaikšto žmonės, vedžioja šuniukus, bet išvydę besidarbuojančius vagis tikriausiai pamanė, jog tai darbininkai”, – LŽ teigė A.Daunoravičienė.

Nusikaltėliai sugebėjo pagrobti XVII-XIX amžiuje pagamintus šarvus, šalmą, šarvų apykaklę ir dvi poras šarvinių pirštinių. Tiesa, skubėdami vieną pirštinę pametė. Vėliau ją rado policijos pareigūnai. Policininkai netoli nusikaltimo vietos aptiko ir sudaužytą žibintuvėlį. „Nepavadinčiau to žaibiška vagyste, – LŽ sakė Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus viršininkas Sigitas Šemis. – Įsilaužėliai darbavosi maždaug valandą.”

Tikslios pavogtų daiktų vertės muziejaus darbuotojai kol kas nesiryžta įvardyti. Pasak A.Daunoravičienės, galima nusakyti tik simbolinę muziejinę vertę. Šalmas kainuoja apie 12 tūkst., krūtinšarvis – nuo 17 iki 20 tūkst., dilbio šarvai – apie 10 tūkst., o pirštinės – maždaug po 7-8 tūkst. litų kiekviena.

Pareigūnai užsiminė, kad muziejus nebuvo nuniokotas. Eksponatai pritvirtinti prie sienų, tad ką nors sudaužyti ar sugadinti gana sunku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.