Specialiosioms tarnyboms ruošiamas apynasris

Jau po kelių mėnesių paaiškės, ar politikai ryšis apkarpyti sparnus specialiosioms tarnyboms. Seime įregistruotos kelią parlamentinei jų kontrolei atveriančios įstatymo pataisos.
Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios”, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Algimantas Matulevičius įregistravo galutinį dokumento projektą. Po mėnesio prasidėsiančioje Seimo pavasario sesijoje parlamentarai turės apsispręsti, ar leisti specialiųjų tarnybų surinktai slaptai informacijai patekti į tautos išrinktųjų rankas.

Seimo NSGK parengtose pataisose numatoma, kad ypatingais atvejais, esant duomenų apie grėsmę nacionaliniam saugumui, parlamentas gali įpareigoti specialiąsias tarnybas turimą informaciją pateikti šiam komitetui.

„Tai būtų ne operatyvinė medžiaga, o jau apdorota informacija. Dabar, nors valstybei grėstų perversmas, prisidengiant tuo, kad dar nepribrendo baudžiamoji byla, Seimo tokie duomenys gali ir nepasiekti”, – LŽ aiškino NSGK pirmininkas A.Matulevičius.

Reikalaujamą medžiagą paslapčių turėtojas Seimo NSGK privalėtų pateikti per 10 dienų nuo specialaus parlamento nutarimo įsigaliojimo. Tačiau slaptą informaciją surinkusios institucijos ne visada turėtų besąlygiškai atiduoti visą medžiagą. Pataisose numatoma, kad jeigu informacijos naudojimas gali padaryti didelės žalos asmens konstitucinėms teisėms ar laisvėms, ją surinkusios institucijos vadovas galėtų nustatyti tam tikrus apribojimus.

Seimo NSGK parengtos pataisos kelis mėnesius keliavo po kitus parlamentinius komitetus. Daugiausia kritikos jos sulaukė iš Teisės ir teisėtvarkos komiteto. Rengiant galutinį dokumento variantą, pasak A.Matulevičiaus, buvo atsižvelgta į keletą kolegų siūlymų.Svarstant pataisas ne ką ramiau buvo ir NSGK. Iš to Seimo NSGK pirmininkas sprendžia, kad ne ką lengviau seksis pataisų likimą sprendžiant per plenarinį Seimo posėdį. Jis nesiėmė prognozuoti, ar parlamentarai jas palaimins.

Idėja apie įstatymų pakeitimus, kurie numatytų teisę Seimui gauti specialiųjų tarnybų tyrimų medžiagą, kilo per parlamentinį Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimą. Jo metu Seimo NSGK kreipėsi į tuometį VSD generalinį direktorių Arvydą Pocių ir paprašė pateikti turimos operatyvinės informacijos pagrindu parengtų 11 pažymų. Jose nurodyti konkrečių asmenų bei verslo grupių ryšiai su politikais, aukšto rango esamais ir buvusiais valstybės tarnautojais.

Nesulaukęs pažymų Seimas specialiu nutarimu paprašė VSD vadovybės pateikti parlamento NSGK pažymas, kurių tyrimo metu komitetas taip ir nesugebėjo gauti. Tačiau departamentas Seimui perdavė tik 3 pažymas. Kitų slaptų dokumentų, pasak VSD vadovų, negalima atiduoti, nes tai pakenktų nebaigtiems operatyviniams tyrimams.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas antradienį LŽ teigė, kad savo poziciją dėl minėtų įstatymo pataisų departamento vadovybė politikams jau išdėstė. Tačiau, jei Seime vykstant įstatymo priėmimo procedūroms saugumo darbuotojai būtų pakviesti diskutuoti, savo nuomonę pareikštų darsyk.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

1 atsiliepimas į "Specialiosioms tarnyboms ruošiamas apynasris"

  1. Snarskauskas

    Antraštėse vis dedami apynasriai,duodami antausiai,stebima taikyklyje.Spectarnybos užvaldytos ir nieko neveikia. Neveiklumas – ilgo buvimo pareigose užsitikrinimas.Apynasris tik padės snausti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.