Seimo rinkimai brangsta

Seimo rinkimams organizuoti valstybė kaskart išleidžia vis daugiau biudžeto lėšų. Šiemet jie kainuos beveik dvigubai brangiau nei 2004-aisiais.
Kaip rašo dienraštis „Vilniaus diena”, Seimo rinkimams organizuoti iš valstybės biudžeto Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) skirta 26 mln. litų. 2004 m. parlamento rinkimams surengti išleista apie 18 mln. litų, per ankstesnius balsavimus – dar mažiau.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas aiškina, kad rinkimai brangsta dėl didėjančių išlaidų, skiriamų apygardų ir apylinkių komisijų nariams sumokėti už atliekamą darbą.

„Komisijų narių uždarbis priklauso nuo vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio. Jis per pastaruosius kelerius metus Lietuvoje gerokai šoktelėjo, todėl ir išlaidos rinkimams organizuoti padidėjo”, – dienraščiui sakė Z.Vaigauskas.

Iš viso daugiau kaip 2000 apylinkių ir 71 apygardų komisijose dirbs maždaug 20 tūkstančių žmonių. Vien jų darbui apmokėti reikės skirti apie 19 mln. litų, tai yra vidutiniškai po nepilną tūkstantį litų vienam komisijos nariui.

Prieš metus vykę savivaldybių tarybų rinkimai valstybės biudžetui kainavo 18 mln. litų. Tačiau per tokius rinkimus nėra, kaip per Seimo rinkimus antrojo balsavimo turo, kuriam prireikia papildomų 4-5 mln. litų.

Nemažai lėšų reikės apmokėti balsavimo paštu išlaidoms. Seimo rinkimų įstatyme tebėra įrašas, kad rinkėjai turi teisę prieš kelias dienas iš anksto balsuoti paštuose. Dėl įtarimų, kad gali būti masiškai perkami balsai, tokio balsavimo būdo buvo atsisakyta per pernykščius savivaldybių rinkimus. Juose leista rinkėjams balsuoti iš anksto, tačiau tik savivaldybės pastatuose, o ne visuose šalies paštuose.

Seimo rinkimuose balsavimas paštu kol kas išlieka. Jeigu pavasarį Seimas pataisys įstatymą ir panaikins tokią galimybę, Z.Vaigauskas tvirtino, kad balsavimui paštu numatyti pinigai gali būti išleisti kitur.

Biudžete numatyti ir 2 mln. litų, skirti per Seimo rinkimus įdiegti balsavimui internetu.

Tačiau šie pinigai greičiausiai liks nepanaudoti, nes sausį parlamentarų dauguma atmetė siūlymą įteisinti elektroninį balsavimą. Vargu ar tokiam siūlymui bus pritarta per parlamento pavasario sesiją.

Dar neaišku, ar per Seimo rinkimų kampaniją VRK vadovaus Z.Vaigauskas. Netrukus ši komisija turėtų būti formuojama iš naujo. Tai daroma kiekvienąkart prieš eilinius Seimo rinkimus. Kandidatą į VRK vadovus turi teikti Seimo pirmininkas. Parlamento vadovas Viktoras Muntianas kol kas nesako, ką ketina siūlyti į VRK vadovus. Būta neoficialių žinių, kad nuo 1994-ųjų birželio VRK vadovaujantis Z.Vaigauskas gali būti siūlomas likti komisijos pirmininku dar ketverius metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.