Vokiečiai smogė vagių gaujoms iš Lietuvos

Vokietijos pareigūnai sulaikė dvidešimties lietuvių grupuotę, kuri įtariama iš automobilių vogusi ten sumontuotus navigacijos prietaisus.
Kaip rašo dienraštis „Lietuvos rytas”, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės kovos su nusikalstamumu tarnybos pareigūnai pirmadienio rytą šturmavo devynis butus: tris Kelne, tris Esene ir po vieną Hernėje, Menchengladbache ir Mindene, taip pat vienos įmonės teritoriją Gelzenkirchene.

Kelne teisėsaugininkai uždėjo antrankius septyniems, Esene – vienam, Hernėje – keturiems, Menchengladbache – penkiems, Gelzenkirchene – dviem, Mindene – dar vienam lietuviui. Dar keturis jau seniai ieškomus lietuvius pareigūnai sulaikė Metmano miestelyje.

Įtariamiesiems – nuo 16 iki 43 metų. Dauguma jų kilę iš Panevėžio.

Šiaurės Reino-Vestfalijos kovos su nusikalstamumu tarnyba šioje žemėje gaujai priskiria mažiausiai 148 vagystes iš automobilių. Pavogti prietaisai kainavo mažiausiai 700 tūkst. eurų (2 mln. 400 tūkst. litų), tačiau bendra draudimo bendrovėms pateikta žala siekia daugiau kaip keturis milijonus eurų (apie 14 mln. litų).

Dieną prieš operaciją Vokietijoje, sekmadienį, keturis vagių talkininkus Lietuvoje sulaikė mūsų šalies Kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Tyrėjai jau iš anksto buvo gavę informacijos, kad iš Vokietijos atvykstančiame vilkike yra paslėpta apie 70 vogtų navigacijos prietaisų. Lietuvos pareigūnai specialiai leido sunkvežimiui kirsti Lietuvos sieną. Netrukus vagių bendrininkai buvo sulaikyti su įkalčiais. Jie įkliuvo, kai atėjo pasiimti navigacijos prietaisų.

Visiems sulaikytiesiems pateikti įtarimai dėl vogtų daiktų laikymo ir realizavimo.

Gaujos specializacija buvo automobilių GPS navigacijos prietaisai. Kitų prietaisų ir daiktų jie paprastai neliesdavo. Visus vagystėms reikalingus prietaisus jie atsigabendavo iš Lietuvos.

Nusikaltėliai vogti traukdavo po du ir per naktį įsilauždavo į 5-12 lengvųjų automobilių – dažniausiai išdauždami galinį jų stiklą. Pavogtus navigacijos prietaisus vagys iš pradžių kraudavo į specialias slėptuves žemėje, o vėliau juos susirinkdavo.

Maždaug kas dvi savaites pavogti prietaisai buvo perduodami kurjeriams. Jais tapo trys sunkvežimių vairuotojai, dirbantys vienoje Lietuvos transporto bendrovėje, kurios reisai driekiasi po Vakarų Europos šalis.Kurjeriai paslėpdavo prietaisus tarp kitų krovinių, pargabendavo į Lietuvą ir perduodavo vagių gaujos vadams.

Pareigūnai įtaria, kad gauja išlaužė mažiausiai tūkstantį automobilių, tačiau kol kas pareigūnams pavyko įrodyti tik 152 vagystes.

Lietuvos pareigūnai tvirtina, kad iš Panevėžio kilę vagys nepriklauso jokiai Lietuvoje garsiai grupuotei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.