Viešumas su imitacijos ženklu

Nors Kauno valdininkai ryžosi praskleisti gaunamų atlyginimų paslapties šydą, akivaizdu, kad toks viešumas toli gražu neparodo tikrosios padėties.

Tauta turi žinoti, iš ko gyvena jų išrinktieji. Nuo šiol norintieji pasmalsauti, kiek, pavyzdžiui, uždirba vadovaujančiuosius postus savivaldybės administracijoje ar jos įmonėse užimantys asmenys, informacijos gali rasti internete.

„Atvira” informacija.
Kauno miesto savivaldybė, esą siekdama užtikrinti savo veiklos viešumą, interneto svetainėje paskelbė duomenis apie 2007 metų administracijos darbuotojų vidutinį darbo užmokestį, savivaldybės kontroliuojamas bendroves ir jose turimas akcijas, naudojamus tarnybinius automobilius.

Tačiau pernelyg džiaugtis šia informacija nereikėtų. Pirmiausia dėl to, kad skelbiami skaičiai su realiomis valdininkų pajamomis nelabai ką turi bendro. Esama ir kitų įdomių detalių. Pavyzdžiui, prie skaičių nepateikiamos jokios pavardės – skelbiamos tik pareigybės. Net ir pateikti skaičiai, kad ir kukloka miesto mero Andriaus Kupčinsko alga – „į rankas” jis gauna 3879 litus, iš tiesų yra ne visas atlygis, kurį gauna pirmasis laikinosios sostinės asmuo. Mat tarybos sprendimu, tiek meras, tiek jo pavaduotojai papildomai gauna po 1400 litų reprezentacinėms išlaidoms.

Didesnį už mero atlyginimą gaunantis Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas pripažįsta, kad paskelbta informacija netiksli. „Skelbiama vadinamoji atvira informacija. Pripažinkime, kad vadinamasis oficialus atlyginimas dažnai nedidelis, o mokami priedai kai kuriais atvejais būna du ar net tris kartus už jį didesni. Kiek kurios nors bendrovės akcininkai sutarę gauti papildomai, jos direktoriui skelbti negalima”, – sakė jis.

Priedai – paslaptis

Kai kurių Kauno savivaldybės įmonių vadovų atlyginimai išties įspūdingi. „Kauno vandenų” direktorius gauna beveik 7 tūkst. litų. Kiek realiai jis uždirba, niekas nežino, nes gaunami priedai – paslaptis. Mieste viešai svarstoma, kad tokie priedai (ypač savivaldybei priklausančiose gydymo įstaigose) visiškai iškreipia realybę, esą kai kurie skyrių vadovai už savo tiesioginius viršininkus uždirba kur kas daugiau. Tačiau tikslūs skaičiai neįkandami net ir tų bendrovių ar viešųjų įstaigų steigėjai – savivaldybei. Susidariusi padėtis aiškinama paprastai. „Ne visose bendrovėse turime kontrolinį akcijų paketą, dėl to dažnai susiduriama su nenoru pateikti išsamius duomenis – argumentuojama smulkesniųjų akcininkų nesutikimu skelbti konfidencialią informaciją”, – LŽ aiškino meras A.Kupčinskas.

Gauna 3,88 lito

Pateiktame atlyginimų sąvade galima rasti daugiau įdomybių. Pavyzdžiui, kaip gyvena praktiškai niekam negirdėtos viešosios įstaigos „Domus pacis” vadovas, kuris, jei tikėsime oficialiai skelbiamais skaičiais, per mėnesį gauna 3,88 lito atskaičius mokesčius.

Nereikėtų pamiršti, kad Kauno miesto savivaldybė – Lietuvos rekordininkė pagal darbuotojų skaičių. Čia dirba beveik tūkstantis tarnautojų ir laisvai samdomų darbuotojų. Tokiu skaičiumi pasigirti negali jokia kita savivaldybė. Neseniai suskaičiuota, kad kone pusantro karto pagal gyventojų skaičių už Vilnių mažesnis Kaunas pagal kai kuriuos rodiklius jau pasivijo sostinę. Iš jų iškalbingiausias – vicemerų ir administracijos direktoriaus pavaduotojų etatų skaičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.