Seimas pamiršo pametinukus

Motinystės pašalpas padidinęs įstatymas pastorino ne visų tėvų pinigines. Diskriminuojami pasijuto pametinukus auginantys tėveliai.

Vos prieš mėnesį įsigaliojusios Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisos palankios ne visiems tėvams. Jos nuo vienų iki dvejų metų pailgino pašalpų už vaiko priežiūros atostogas mokėjimą ir padvigubino ar patrigubino socialines išmokas šeimoms, kuriose gimė dvynukai arba trynukai.

Tačiau dėl naujosios tvarkos nuskriausti pasijuto pametinukus auginantys tėvai. Jiems motinystės pašalpos nepakito – ir toliau mokama tik už vieną vaikelį.

Parlamentaras Edmundas Pupinis Seime įregistravo įstatymo pataisas, kurios suvienodintų pametinukus, dvynukus ar trynukus auginančių tėvų teises į didesnes motinystės arba tėvystės pašalpas. Seimo narys LŽ sakė, kad tai padaryti jį paskatino pametinukus auginančių tėvų prašymai keisti galiojančią tvarką. „Į mane kreipėsi žmonės, kurie skundėsi, kad už antrą vaiką jiems nemoka”, – sakė jis.

Dabar kūdikį auginantys tėvai gauna motinystės ar tėvystės pašalpą, kurios dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieni metai, yra 100 proc., o kol vaikui sueis dveji metai – 85 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio dydžio. Dvigubo ar trigubo pagausėjimo sulaukusioms šeimoms šios sumos atitinkamai padvigubėja ar patrigubėja.

Tačiau šeimos, kurios antrojo kūdikio susilaukė nepasibaigus pirmojo priežiūros atostogų laikui, išmokas ir toliau gauna tik už vieną vaikelį. Į pašalpas jie gali pretenduoti tik praėjus dvejiems metams po vieno vaiko gimimo. „Manau, visai nesvarbu, dvynukai ar pametinukai. Juk, šiaip ar taip, vienu metu auginamos kelios atžalos, tad koks gali būti skirtumas tarp tokių šeimų?” – stebėjosi E.Pupinis.

Jo įsitikinimu, dabartinė tvarka diskriminuoja pametinukų tėvus. Konservatorius mano, kad įstatymas tiesiog skatina vaikelio susilaukusius tėvus atsisakyti kito greito šeimos pagausinimo. „Nematytas dalykas. Išeina, kad šeimoms reikia viską kruopščiai apsiskaičiuoti ir negimdyti pametinukų”, – piktinosi jis.

E.Pupinio nuomone, Seimo nariai nepakankamai gerai įsigilino į rudens sesijoje priimtas įstatymo pataisas. „Manau, čia būta ir tam tikro neapsižiūrėjimo”, – teigė konservatorius. Jis tikisi, kad kolegos Seime teigiamai įvertins siūlomas pataisas ir jas palaimins.

Parlamentaras negalėjo pasakyti, kokia papildoma finansinė našta gultų ant valstybės pečių. Atsakymo į šį klausimą jis tikisi sulaukti iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM). Įregistruotą projektą E.Pupinis jau išsiuntė ministrei Vilijai Blinkevičiūtei.

SADM projekto dar negavo, tačiau ministerijos valdininkai žada apsvarstyti parlamentaro siūlymus ir apskaičiuoti, kiek įstatymo pataisos kainuotų valstybės biudžetui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.